WTO Abu-Dzabiban megrendezett 13. miniszteri találkozóján a tagok megállapodtak, hogy a két év múlva esedékes következő miniszteri találkozóig megújítják az e-kereskedelemre vonatkozó moratóriumot, ezzel fenntartva az online szolgáltatások (alkalmazások, szoftverek, illetve egyéb digitálisan továbbított tartalmak) vámmentes kereskedelmét.

A Reuters beszámolója szerint India először meggátolta volna a hosszabbítást, azonban a házigazda Egyesült Arab Emírségek kérésére megváltoztatta az álláspontját, így a kétéves hosszabbítás lett a találkozó egyetlen jelentős eredménye.

A moratóriumot még 1998-ban vezették be, hogy elősegítsék az éppen elinduló internet növekedését, és ezt azóta rendszeresen megújítják.

Az Európai Bizottság a moratórium meghosszabbítása kapcsán azt közölte, hogy az kulcsfontosságú a vállalkozások és a fogyasztók számára világszerte, mivel lehetővé teszi, hogy részt vegyenek az elektronikus kereskedelemben, valamint olcsóbban és könnyebben hozzáférjenek az elektronikus szolgáltatásokhoz. A moratórium hozzájárul a digitális szolgáltatások már most is virágzó globális kereskedelmének a növekedéséhez.

Az uniós szervezet emlékeztetett, hogy a digitális kereskedelem már most is a globális kereskedelem nagyjából egynegyedét teszi ki, jelentősége pedig csak tovább fog növekedni az elkövetkező időszakban.

Amerikai kereskedelmi háború sújtja a spanyol olajbogyó-termelőket

A washingtoni kormányzat már 2018 óta jogellenesen bünteti extra vámmal a dél-európai ország gazdáit – mondta ki újra a Kereskedelmi Világszervezet (WTO).