Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy véget ért a világ eddigi legsúlyosabb Ebola-járványa. A tragédia ismert áldozatinak száma 11,3 ezer, a fertőzést 28,5 ezren kapták el. A járvány csúcspontján az érintett kelet-afrikai országok nem tudtak megbirkózni a betegséggel, ezért helyenként halmokban álltak a halottak az utcákon - emlékeztetett a New York Times.

Guineában és Sierra Leonéban már korábban véget ért a járvány, Libériában csütörtökön állapították meg, hogy 42 napja nem találtak új ebolás beteget. Ez az időszak kétszerese a vírus lappangási idejének. Óriási teljesítménynek tartja a 2014-ben kirobbant járvány leküzdését Margaret Chan, a WHO igazgatója, de egyben arra figyelmeztet, hogy nincs minden rendben.

Éberség!

Éberségre van szükség, mert előfordulhat, hogy az Ebola újra felüti a fejét valahol. Az ENSZ-szervezet arra törekszik, hogy elejét vegye ennek. A megállíthatatlan vérzéssel és fájdalmakkal járó betegséget okozó vírus képes akár egy évet is túlélni az emberi test folyékony alkotóelemeiben, például a spermában, miután valaki kigyógyult a fertőzésből - figyelmeztetett Rick Brennan, a WHO genfi kockázatkezelési intézetének igazgatója.

A kockázat nem jelentéktelen, de jelenleg meglehetősen alacsony, ugyanis november óta nem jelentkezett az Ebola. Libériában először májusban jelentették be a járvány végét, ám később új megbetegedésekről érkezett hír. A WHO tisztviselőinek elmondása szerint az érintett országokban a hatóságok riasztó- és készenléti hálózatot állítottak fel.

Voltak hibák

Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár - miközben méltatta az összefogást, amivel a világ országai szeme szálltak a járvánnyal - burkoltan elismerte a hibákat is. Kijelentette, hogy a világszervezet nyitott minden javaslatra, amely javíthatja az ENSZ fellépésének hatékonyságát a hasonló esetekben.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az EU tagországai közel kétmilliárd euró értékű segélyt nyújtottak, beleértve ebbe a közvetlen támogatást és az olyan közvetett segítséget, mint az Ebola elleni gyógyszerek és oltóanyagok kifejlesztésének támogatása.

Szörnyű hagyaték

A tragédia azonban nagyon sok ember életébe örökre bevésődött. Például az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF becslése szerint 23 ezer gyermek vesztette el mindkét szülőjét, további 1260-nak pedig, akik túlélték a betegséget, különleges segítségre van szüksége. Részben orvosira, részben szociális támogatásra, hogy a régi közösségeik visszafogadják őket.