A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal közölte, hogy mostanra már minden rendszer működik, és a legénység tagjai visszatértek szokásos teendőikhez. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tudatta, hogy a nap folyamán későbbre tervezett űrsétát megtartják. Két orosz űrhajós a nemrég leszállított Nauka tudományos modulon fog munkát végezni - olvasható a portálon.

A 14 ország, köztük az Egyesült Államok és Oroszország által közösen üzemeltetett űrállomás az évek alatt számos meghibásodáson esett át. Egy orosz szakember nemrégiben az elavult hardverre és a meghibásodott rendszerek kockázataira figyelmeztetett. Augusztus végén a legidősebb modulban újabb repedéseket is találtak. Az ISS orosz szegmenseiért felelős tisztségviselő, Vlagyimir Szolovjov hangsúlyozta, hogy a repedések még nem törtek fel, így nem is okozhattak légszivárgást, de idővel ez is megtörténhet. Mint mondta, nem garantálható, hogy az ISS orosz szegmense 2025-öt követően is biztonságosak lesznek.

Az ISS legénysége már így is hónapok óta küzd az ISS egy másik moduljának törzsén keletkezett repedések szigetelésével. A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az űrhajósok életét nem fenyegeti közvetlen veszély. Az ISS fedélzetén 2000 óta folyamatos az emberi jelenlét, jelenleg hét űrhajós lakja: két orosz, három amerikai, egy francia és egy japán.

A Nemzetközi Űrállomást 1998-ban építették Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Kanada és több európai ország közös projektjeként. Eredetileg 15 éves élettartamra tervezték, aminek már 23 éve. Az amerikaiak és az oroszok legutóbb 2024-ig vállalták a működtetését. Az ISS jövőjéről a résztvevő országok jelenleg még vitáznak. Teljes újjáépítésére nincs túl nagy esély, valószínűbb, hogy az űreszköz 2025 környékén a Föld légkörébe érve, irányított zuhanással a Csendes-óceánban végzi.