A Moody's hitelminősítő A3-ról Baa1-re rontotta le a hosszú lejáratú portugál államadósság hitelbesorolását, mivel úgy látja, hogy a lisszaboni kormány várhatóan az európai stabilitási eszközhöz (EFSF) fordul kedvezményes hitelért államadóssága finanszírozásához. Az egylépcsős leminősítés alig több mint egy nappal követi a Fitch lépését, amely mindjárt három fokozattal, BBB mínuszra vitte le az ország besorolását, ugyanerre az okra hivatkozva. Mindkét szervezet a további rontást előrevetítő negatív kilátásokkal tartja nyilván osztályzatát.

Van azonban különbség is a hitelminősítők álláspontja között: míg a Fitch besorolása már csak egy lépéssel van a bóvli kategória felett, a Moody's-é hárommal. Az is igaz ugyanakkor, hogy az utóbbi hitelminősítő legutóbb alig néhány hete, március közepén rontotta A3-ra besorolását, azaz akár két héten belül továbbléphet ezen az úton.

A Moody's részletes indoklása szerint akármelyik politika erő nyeri is meg a június 5-ei rendkívüli választásokat, kénytelen lesz sürgősen az EU-hoz fordulni segítségért. Ha a szükség úgy hozza, ezt a támogatást még a szavazást megelőzően is megkaphatja az ország - idézte az indoklást a Bloomberg. A hitelminősítő értékelésével egyetértenek a független szakértők: Pavan Wadhwa, a JP Morgan vezető elemzője úgy látja, csak idő kérdése, hogy Lisszabon külső segítséget kérjen.

José Socrates az ügyvezető kormány feje - akinek március végi lemondásával megnyílt az út az új választások előtt - kitart amellett, hogy amíg ő irányítja az országot, Portugália nem kér pénzt az EFSF-től. Eközben azonban a portugál és a német államkötvények hozama közötti különbség 522 bázispontra ment fel, ami újabb rekord az euró bevezetése óta.