Ciprasz pártja, a radikális baloldali Sziriza megnyerte a vasárnapi görögországi parlamenti választásokat. A Sziriza azzal az állítással kampányolt s győzött, hogy elfogadhatatlanul súlyos terheket rónak a görögökre azok a megszorítások, amelyeket az EU és a nemzetközi pénzintézetek kényszerítettek rájuk a görög fizetésképtelenség elkerülése, Görögország pénzügyi megtámogatása fejében.

Bár a Sziriza retorikája az utóbbi időben némiképp enyhült, és már nem annyira a kemény feltételek kerek-perec elutasításáról, hanem azok újratárgyalásáról és a megegyezés szándékáról szólt, uniós körökben szemmel láthatóan hűvösen fogadták a radikális baloldali szövetség választási sikerét.

Önmagában a választási eredmények hírére még nem érkezett jókívánság a Sziriza székházába sem Junckertől, a Bizottságnak, vagyis az uniós végrehajtó intézménynek a vezetőjétől, sem Tusktól, aki a tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Tanács élén áll. A bizottság déli sajtótájékoztatóján Margarítisz Szkínász - történetesen görög - szóvivő lakonikusan csak annyit mondott, hogy az unió tiszteletben tartja a választás kimenetelét, és kész együttműködni a megalakuló új görög kormánnyal.

Miután Ciprasz kormányalakítási megbízást kapott Athénban, Juncker közzétette a Sziriza vezetőjéhez intézett levelét, amelyben hangoztatta: alig várja, hogy együtt dolgozhassanak. Nem sokkal később, miniszterelnökké történt kinevezése után Ciprasz újabb gratulációt kapott, ezúttal Tusktól, aki arra emlékeztette Görögország új vezetőjét, hogy az EU "a válság első napjától fogva" a görögök mellett áll, és továbbra is eltökélten támogatja az országot a kilábalás, a fenntartható pályára állítás érdekében.