Az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

– Az elfogadott javaslat ezrek és ezrek életét menti meg - üdvözölte a segélyt Volodimir Zelenszkij az X közösségi oldalon. – Nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáiknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városainkban és falvainkban - tette hozzá.

Denisz Smihal ukrán kormányfő üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.

Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én támadást indító Oroszország viszont bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint várható és előrelátható volt. A segély tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely tovább élesíti a világban meglévő válságokat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy

a Nyugat világos üzenetet küld a Kremlnek

Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az optimizmus napja ez Európa számára.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a segélyt, amely szerinte mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában. mind Észak-Amerikában.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a döntésért Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének.

Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára

- írta Tusk az X-en.

Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en köszönetet mondott a házelnöknek az indítvány benyújtásáért.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a több milliárdos amerikai segély 

megvédi a nyugati civilizációt.

Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros  segélycsomagról szóló törvényjavaslatot.

Joe Biden elnök által hónapok óta szorgalmazott segélyterv 61 milliárd dollárt irányoz elő az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna számára, Izrael pedig több milliárd dollárra számíthat egyebek mellett a Vaskupola néven ismert rakétavédelmi rendszere megerősítéséhez.

A képviselők támogatást szavaztak meg Tajvannak, hogy segítsék Kínával szemben, és intézkedést hoztak, amellyel ultimátumot szabnak a TikTok kínai videómegosztó szolgáltatásnak: megtiltják az alkalmazás használatát az Egyesült Államokban, ha a közösségi portál nem szakít a ByteDance nevű anyavállalatával és Kínával.

A törvényjavaslatról még a szenátusnak is döntenie kell. Chuck Schumer, a demokrata pártiak szenátusi vezetője szerint a felsőház már kedden tárgyalhatja a jogszabályt.