A GDP-arányos hiány stabilitási és növekedési paktumban rögzített 3,0 százalékos küszöb alá szorítása mérföldkőnek számítana a túlköltekező tagországok költségvetési hiányának rendezésében.

"A legfrissebb előrejelzések szerint az euróövezet összességében a legjobb úton halad a GDP-arányos költségvetési deficit 3,0 százalékos küszöb alá szorítása és a pénzügyi válság által kiváltott kedvezőtlen eladósodási dinamika megfordítása felé 2013-ra" - mondta Jean-Claude Trichet egy pénzügyi konferencián Frankfurtban.

Az euróövezeti országoknak a stabilitási és növekedési paktumban lefektetett szabályok szerint 3,0 százalék alatt kell tartaniuk a GDP-arányos költségvetési hiányt, illetve gazdasági növekedési fázisban egyensúly, illetve többlet elérésére kell törekedniük. Ezzel szemben szinte minden egyes euróövezeti tagország költségvetési hiánya átlépte a küszöbértéket a globális gazdasági válság hatásainak elhárítására hozott intézkedések miatt.

Az EKB elnöke azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy három tagországnak még meglehetősen fájdalmas átalakításokat kell végrehajtania. "Nincs ok elégedettségre az euróövezeten belül" - hangsúlyozta. "Egyes tagországok elhibázott költségvetési politikájából származó veszteségek következményei átgyűrűzhetnek más euróövezeti országokra is" - mutatott rá Trichet, mondván, erre a görög adósságszolgálati válság ébresztette rá a 17 tagú közösséget.