Az Assoutenti olasz fogyasztóvédelmi csoport túlárazással vádolta az élelmiszer-előállítókat, hogy szándékosan lehúzzák a fogyasztókat és arra szólította fel a vásárlókat, hogy ebben a hónapban kilenc napon át, június 22-től ne vásároljanak tésztát – írja a CNN.

Működött a fenyegetőzés, mert hirtelen érezhetően csökkentek a tésztaárak, amire hivatkozva le is állították a tésztavásárlás bojkottját.

  • A tésztaárak májusban áprilishoz képest csökkentek, bár a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint ebben a hónapban ismét emelkedtek.
  • A tavalyi évhez képest az árak júniusban valamivel több mint 12 százalékkal ugrottak meg.

Nem lassul eléggé az élelmiszerárak emelkedése

Az általános élelmiszer-infláció, bár lassul, még mindig magas Olaszországban és máshol is a világon.

  • Az eurót használó 20 országban az élelmiszerárak emelkedése májusban 12,5 százalékra mérséklődött az előző havi 13,5 százalékról,
  • míg az Egyesült Királyságban az éves élelmiszer-infláció 18,4 százalékra csökkent az áprilisi 19 százalékról.
  • Az Egyesült Államokban a tendencia markánsabb, ahol az élelmiszerárak májusban mindössze 5,8 százalékkal emelkedtek, miután márciusban és áprilisban egyenesen csökkentek.

Sovány vígaszt jelentenek az enyhébb áremelkedések azok számára, akik már az alapélelmiszeren is spórolnak. Az árak még mindig magasak, annak ellenére, hogy a közelmúltban drasztikusan csökkentek az olyan alapanyagok, mint az energia és a gabona költségei.

Egyre többen tartanak attól, hogy a kereskedők és az élelmiszergyártók szándékosan tartják magasan az árakat, hogy növeljék a hasznot.

Kormánytámogatást kaptak a halak

Halgazdálkodóknak nyújt segítséget az agrártárca a legújabb állami támogatással. Idén év végéig 3,1 milliárd forintos támogatást biztosít a magyar haltermelők számára a kormányzat. Bővebben>>>