Kedden nap közben az új kormánytagokat is beiktatták. A kabinet átrendezésével a szocialista Paszok párt nagyobb szerepet kapott, míg a kisebbik koalíciós partner, a Demokratikus Baloldal teljesen kivonult a kormányzásból (de szavazataival még kívülről támogathatja a kormányt). Evangelosz Venizelosz külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes lett, Jiannisz Maniatisz a környezetvédelmi, Mikalisz Kryszokoidisz pedig a közlekedési miniszteri tárcát kapta. A pénzügyminisztérium élén nem történt változás, Jannisz Sztournarasz maradt a tárca élén. A Paszok tagjai a kisebbik koalíciós partnerpárt, a Demokratikus Baloldal lemondott tagjainak helyét vették át.

Szamarasz a miniszterek beiktatása után hangsúlyozta, hogy a görög kormány legfontosabb prioritásai között szerepel, hogy a gazdaságot újra növekvő pályára állítsák és teljesítsék a nemzetközi hitelezőkkel közösen kijelölt célokat. "Nincs több vesztegetni való idő, ha a további megszorításokat el akarjuk kerülni" - fogalmazott a miniszterelnök az új kormányához intézett beszédében, ahol a stabilitás és az egység fontosságát is hangsúlyozta.

Közben az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztosa, Andor László, a válságkezelés társadalomra gyakorolt negatív hatásainak mérsékléséről egyeztetett Antonisz Szamarasz miniszterelnökkel. A biztos az érdekegyeztetés intézményeinek megerősítését valamint az uniós források minél hatékonyabb felhasználását szorgalmazta a görög parlamentben elmondott beszédében valamint a miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán.

A biztos kiemelte, hogy bár az utóbbi 18 hónapban jelentősen javult az Európai Szociális Alap pénzeinek görögországi felhasználása, de még további sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy Görögország ne veszítsen el jelentős összegeket a jelenlegi költségvetési ciklus lejártával.

Andor és Szamarasz az ifjúsági munkahelyteremtést segítő programokról is egyeztettek, miután a görög ifjúsági munkanélküliségi ráta egész Európában a legmagasabb - már meghaladja a 60 százalékot. Az Európai Unió a görög ifjúsági akciótervet több mint 500 millió euróval támogatja, de a sikeres programhoz mindenképpen fel kell gyorsítani a koncepció megvalósítását - hangsúlyozta a biztos. A súlyos helyzet javításához Görögország számára lehetőséget jelent majd a 2014-ben 6 milliárd eurós költségvetéssel induló uniós ifjúsági munkahelyteremtési alap, amely forrást biztosít az ifjúsági garanciarendszerek beindításához  - tette hozzá.

Athénban Andor részt vett az Európai Bizottság és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közös rendezvényén is, melynek fő témája a munkaadók és munkavállalók közötti érdekegyeztetés görögországi helyzete volt. A biztos - mint azt már korábban többször is - hangsúlyozta: azok az országok tudták kisebb szociális áldozattal átvészelni a válság utóbbi éveit, amelyekben erős, intézményesített szociális párbeszéd keretén belül dolgozták ki a válságkezelő intézkedéseket. "A szociális párbeszéd nem luxus. Meg kell erősíteni az érdekegyeztetés intézményeit, hogy csökkenteni lehessen a görög válság negatív foglalkoztatási és szociális hatásait" - fogalmazott.