Vonakodik beszállni a Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő megválasztása elleni háborúba az olasz diplomácia. Rómában attól tartanak, hogy komplett intézményi háború robban ki az Európai Unióban a kérdés körül. Az Európai Néppárt (EPP) megerősítette, hogy támogatja Juncker megválasztását az Európai Bizottság (EB) elnökének, Angela Merkel német kancellár már a jövő heti európai uniós csúcsértekezleten döntésre akarja vinni a dolgot.

David Cameron brit kormányfő viszont ellenzi a szerinte túlságosan unionista politikus megválasztását, továbbá kifogásolja, hogy az Európai Parlament frakciói átvegyék a kezdeményezést az EB első emberének megválasztásában, ugyanis ez a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács dolga. Szerinte ez a változás szembe menne az európai alapszerződéssel, amely a tanácsnak adja az EB-elnök megválasztásának jogát.

Ne most legyen háború

Az olaszok attól tartanak, hogy ha a tagállamok többségének vezetői a jövő héten megválasztják Junckert, akkor a brit és a vele egy véleményen lévő holland, svéd és magyar kormány ezt az európai intézményes rend felrúgásaként értelmezi, ami jogi háborúhoz vezethet. Ez nem hiányozna az olasz kormánynak, amely július 1-jétől átveszi az EU soros elnökének tisztségét - derül ki a Financial Times (FT) összefoglalójából.

Uniós tisztviselők szerint Matteo Renzi olasz miniszterelnök megnyerése nélkül lényegében nem lehet összehozni a Juncker megválasztását blokkoló többségét. (Az Európai Tanácsban a tagállamok vezetői országuk lélekszámával arányos szavazati súllyal voksolnak - a szerk.) Az olasz kormányfőnek azonban szüksége van Merkel támogatására ahhoz, hogy kormánya nagyobb mozgásteret kapjon az uniós költségvetési követelmények teljesítésében.

Valami készül

Brit diplomaták attól tartanak, hogy Renzi hajlandó lenne leboltolni a dolgot: támogatja Junckert, ha könnyítéseket kap a hírhedt uniós hiány- és adósságcélok teljesítésében. Sandro Gozi, az olasz kormány európai ügyekben illetékes államtitkára azt mondta FT-nek, hogy megvárják mivel áll elő az EB-elnök jelölését előkészítő Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke. Nem a név az érdekes - fejtegeti -, hanem az, hogy mit kínál a jelölt. Azt akarjuk, hogy kötelezze el magát a munkahelyek teremtése, a növekedés ösztönzése, az energiaproblémák megoldása és az alapjogok védelme mellett.

Hannes Swoboda, a bal-közép pártok európai parlamenti frakciójának korábbi vezetője dolgozik egy olyan dokumentumon, amely teljesítené ezeket az olasz elvárásokat. Olyan javaslatot készítünk, amely rugalmasabbá tenné a költségvetési elvárások teljesítését anélkül, hogy feladná az adósságcsökkentés hosszú távú célját - mondta Swoboda, hozzátéve, hogy valójában Rompuy irányítja ezt a munkát.

Lazuló szövetség

Eközben a foszladozni látszik a britek szövetségi hálója. A holland és a svéd kormány ugyan - a britekhez hasonlóan - határozottan ellenzi az úgynevezett "Spitzenkandidaten" rendszert, azaz hogy gyakorlatilag kötelezően az Európai Parlament frakcióinak jelöltjei közül kerüljön ki az EB elnöke, amivel háttérbe szorulna az Európai Tanács szerepe, ám viszolyogva nézik a Juncker személye elleni támadást.

Mindkét kormány tisztviselői azt szivárogtatták ki az FT-nek, hogy nem értenek egyet az EPP jelöltjének személyére kihegyezett brit kampánnyal, illetve azzal, hogy Cameron Nagy-Britannia uniós kilépésével fenyegetőzik arra az esetre, ha Juncker lenne az EB elnöke. (Az FT cikke nem szól arról, mi a szövetségi hálóban benne lévő magyar kormány álláspontja ebben a kérdésben - a szerk.)

Mark Rutte holland miniszterelnök világossá tette, hogy nem Juncker személyével van baja - derült ki uniós tanácskozásokról készült emlékeztetőkből, amelyek az FT birtokába jutottak. Azt mondta uniós vezetőtársainak, hogy miközben ellenzi azt a módot, ahogy a luxemburgi politikust kiválasztották a jelöltségre - mivel szerinte ezt a jogot a tagállamok vezetőinek delegálja az európai alapszerződés -, végső soron nem blokkolná az EPP jelöltjének megválasztását.