A május az elmúlt 92 év legmelegebb hónapja volt a dél-európai országban - közölte az IPMA meteorológiai szolgálat havi éghajlati jelentésében.

Az alig több mint 19 Celsius-fokos átlaghőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal magasabb volt a szokásosnál - közölték az AP News szerint.

Ugyanakkor az átlagos májusi csapadékmennyiség, amely alig 9 milliméter volt, mindössze 13 százaléka volt a normálisnak. Ez a kombináció az ország 97 százalékában súlyos aszályt idézett elő. A meteorológiai szolgálat szerint már csak kevéssel jobb a helyzet, mint az extrém aszály alatt.

Az éghajlatkutatók szerint Portugália a globális felmelegedés következtében magasabb hőmérsékletre és alacsonyabb csapadékmennyiségre számíthat.

Magyarországon is pocsék a helyzet

Magyarországon ugyan az elmúlt hetekben heves esőzések voltak, de az ország keleti részeken nagy területen nagy fokú aszály van, ami csak tovább fokozódott az elmúlt időszakban az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint.

Az ENSZ klímaügyi testülete, az UNCCD májusban kiadott jelentése szerint az aszályos időjárás már nemcsak egyes régiókra jelent fenyegetést, hanem globálisan mindenhol szükség van arra, hogy ellenállóbbá tegyék a földterületeket a kiszáradással szemben.

"A kiadványban szereplő tények és számadatok mind ugyanabba az irányba mutatnak: az aszályok időtartama és hatásainak súlyossága egyre jelentősebb. Ez nemcsak az emberi társadalmakat érinti, hanem azokat az ökológiai rendszereket is, amelyektől minden élet fennmaradása függ, beleértve a saját fajunkét is" - mondta Ibrahim Thiaw, az UNCCD vezetője.

A 2022-es aszály jelentés adatai szerint:

 

  • 2000 óta az aszályok száma és időtartama 29 százalékkal nőtt.
  • 1970 és 2019 között az időjárási, éghajlati és vízügyi veszélyek a katasztrófák 50 százalékáért és az ezek által okozott halálesetek 45 százalékáért felelősek, főként a fejlődő országokban.
  • Az aszályok a természeti katasztrófák 15 százalékát teszik ki, de a legtöbb emberi áldozatot követelték: 1970-2019 között mintegy 650 000 ember halt meg ezek miatt.
  • 1998 és 2017 között az aszályok világszerte mintegy 124 milliárd dollár gazdasági veszteséget okoztak.
  • 2022-ben több mint 2,3 milliárd embernek kell szembenéznie a vízhiánnyal; közel 160 millió gyermek van kitéve a súlyos és hosszan tartó aszályoknak.