Oroszország felmondja az ENSZ és a Törökország segítségével megszületett orosz-ukrán gabonaalkut, amennyiben a G7-országok a japán csúcson úgy döntenek, hogy leállítják az Oroszországba irányuló exportot – helyezte kilátásba hivatalos közösségi oldalán Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz Biztonsági Tanács jelenlegi elnökhelyettese.

A G7-ek idiótáinak ötlete a teljeskörű exporttilalomról gyönyörű, mert ez az országunkból érkező import tiltását is jelenti, ami olyan élelmiszereket is magában foglal, amire a G7-országok nagyon érzékenyek. Ebben az esetben számukra a gabonaegyezmény számukra véget ér

– helyezte kilátásba Dmitrij Medvegyev.

Most egy darabig nem jön gabona Ukrajnából

Egy biztos, hazánk megtiltotta 25 mezőgazdasági termékkör importját. A tranzit viszont továbbra is engedélyezett.

A kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelme érdekében szerdai hatállyal átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint azon mezőgazdasági termékek importjára, amelyek esetében "az uniós lépések hiánya kiszolgáltatta a magyar gazdálkodókat egy általuk kivédhetetlen piaci helyzetnek" – közölte a kedden megjelent kormányrendelet kapcsán Nagy István agrárminiszter.

A közleményben kifejtette, a tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre és egyes húsfélékre, és 2023. június 30-ig tart.

Magyarország ugyanakkor nem tiltja ezen termékek területén történő átszállítását. Azaz a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok zárral látják el a határon, elektronikus eszközökkel és járőrök segítségével nyomon követik őket és az ország egész területén ellenőrizni fogják az érintett termékek árutovábbítási eljárásait. 

Gabonaválság: egyre nagyobb nyomás alá kerül Brüsszel és Kijev

Románia is megtiltotta az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek importját, követve Lengyelország, Magyarország és Szlovákia döntését. Várhatóan Bulgária is napokon belül korlátozza a szállítmányokat. Közben Brüsszel új támogatási csomag bejelentésére készül, ám a végső megoldás az érintett országok szerint Ukrajna vám- és kvótamentességének megszüntetése jelentené. Bővebben --->