A jelentés szerint a 2025 és 2031 közötti időszakban garantált lenne a biztonságos villamosenergia-ellátás - a hőszivattyúk, az e-autók vagy az elektrolízisek által történő növekvő villamosenergia-fogyasztás ellenére, és még a szén 2030-ig történő teljes kivonása esetén is. Robert Habeck gazdasági miniszter elmondta, hogy az ellátás biztonságát akkor is megteremtik, amikor a rendszerünket 100 százalékban megújuló villamos energiára állítjuk át.

Jens Spahn, a CDU frakcióvezető-helyettese bírálja a jelentést, mert az „politikailag motivált optimizmust” mutat, és számos feltételezésen alapul, például a gáztüzelésű erőművek számának növelésén és a megújuló energiák bővítésének megháromszorozásán. Spahn a ZDFheute-nak elmondta, hogy erre még kevés bizonyíték van:

Egyedül nekem hiányzik a hitem. Szeretném, ha kevesebbet imádkoznánk, és több konkrét cselekvést látnánk, mert 2030 már hamarosan itt lesz.

 

A rajnai szénmezőkön a szénkitermelés megszüntetését nyolc évvel, 2030-ra hozzák előre, a keletnémet szénmezőkön viszont ellentmondásos a helyzet. Habeck a keleti országrészben is a szénkitermelés minél korábbi megszüntetése mellett foglalt állást. A tárcavezető szerint a 2030-ig történő korábbi kivezetésről konszenzussal kellene megállapodni. A szövetségi kormány döntése, hogy április közepén lekapcsolja a három megmaradt atomerőművet a hálózatról, szintén ellentmondásokkal terhelt -írja a ZDF.

A cél a megújuló energiaforrások elterjedése

A Bundesnetzagentur villamosenergia-ellátás biztonságának felügyeletéről szóló jelentését a szövetségi kormány kétévente teszi közzé. A jelentés a piac és a hálózat várható fejleményeit vizsgálja, és nem célja válságforgatókönyvek elemzése. Ezért egyértelműen el kell különíteni az átvitelirendszer-üzemeltetők párhuzamos kereslet- és rendszerelemzéseitől. Ez utóbbi jelenleg készül, és áprilisban kerül bemutatásra.

A Szövetségi Hálózati Ügynökség jelentésével kapcsolatos intézkedési ajánlásaiban a Gazdasági Minisztérium megállapítja, hogy a megújuló energiaforrások elterjedését tovább kell támogatni annak érdekében, hogy továbbra is a legmagasabb szintű ellátásbiztonságot lehessen garantálni. A hidrogén-, bioenergia- és gázerőműveket kell építeni vagy a meglévőket korszerűsíteni.

E célból időben be kell mutatni az Erőműstratégia 2026 című dokumentumot. Ennek kell megteremtenie a keretet az új erőművek építéséhez ebben az évtizedben, amely támogatja a hidrogénre való átállást. Tovább kell gyorsítani a villamosenergia-hálózatok bővítésének tervezési és engedélyezési eljárásait.