Németország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy egyben tartsa az európai monetáris uniót - mondta Angela Merkel a BBC-nek adott interjújában. A görög politikai erők ismételten leszögezték, hogy Görögországot az eurózónában akarják tartani - folytatta. Az országnak vannak gyengeségei, de megpróbál úrrá lenni ezeken, legyen szó az államapparátus rossz működéséről vagy a gazdaság versenyképességének hiányáról.

Nem egyszerűen gazdasági, hanem politikai döntést hoztunk az övezet együtt tartásáról, katasztrofális lenne, ha valamelyik tagországnak, amely velünk akar maradni, azt mondanánk: nem akarunk itt látni a továbbiakban - fejtegette. Az eurózóna jelentősen meggyengülne, ha a görögök elhagynák, az emberek azt kérdeznék: ki lesz a következő? Ezért döntöttek Európa vezetői amellett, hogy azt ajánlják Athénnek végezze el a házi feladatát, cserébe a donor országok támogatni fogják.

Rendnek kell lenni!

Arra felvetésre, hogy szakértők, illetve az EU és IMF kereteiben született háttértanulmányok szerint is Görögországnak, illetve Portugáliának újabb csomagra lehet szüksége, továbbá esetleg Spanyolország is beállhat sorba, kitérő választ adott a kancellár. A dolgok nem így működnek - mondta -, aki pakkot kapott, annak be kell tartania az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank feltételeit.

Az elmúlt években sokat tanultunk - folytatta. Újra és újra be kell bizonyítanunk, hogy van értelme az európai közösségnek, meg kell mutatnunk szolidaritásunkat és azt, hogy képesek vagyunk felelősséget vállalni egymás iránt. Ennek része, hogy a tagországok nem költhetnek többet, mint aminek a feltételeit megteremtik maguknak.

Tetszenek a brit megszorítások

Merkel szerint Európa a 2008-as pénzügyi válság miatt került lejtőre, és a helyzet jelenleg is nagyon feszült. A kiutat, azonban magának kell megtalálnia, ezért a kancellár nagyra értékeli a brit konzervatív kormány politikáját, amely a kemény költségvetési takarékosságot állítja a középpontba.

A német vezető úgy véli, hogy Németország és Nagy-Britannia nagyon sok közös értéket vall, mindkét ország hisz például abban, hogy a világkereskedelem szabadsága üdvös és a hasznukra szolgál. Sajnálatos, hogy London kimaradt a fiskális unióból, de a briteknek maguknak kell eldönteniük, milyen mélységben vesznek részt az uniós integrációban. Ugyanakkor Berlin és London egyetért abban, hogy kevesebb tabu témának van helye a közösségben, több politikai elhatározás és nagyobb átláthatóság kell az együttműködésben.