Ma Jing-csiu tajvani elnök a már előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően a párt központi bizottságának ülésén jelentette be hivatalosan a döntését. Ezzel egy időben tíz másodpercen át tartó meghajlással kért bocsánatot a KMT valamennyi támogatójától a bukásért. Mint mondta, szégyellte magát, amiért ilyen helyzetbe hozta őket.

Rövid beszédében kifejtette: beigazolódott, hogy a reformok végrehajtása nem volt elég gyors, a pártnak nem sikerült az emberek várakozásainak megfelelnie, s ezért képtelen volt elnyerni többségük támogatását. Megjegyezte, hogy ő maga önvizsgálatot kíván tartani.

A párt alapszabályának megfelelően Ma helyét hét helyettese közül az első számú, Vu Ten-ji vette át ügyvezető elnökként. A már szombaton leköszönt főtitkár posztját ideiglenesen ugyancsak az egyik elnökhelyettes tölti be. Ma azt szorgalmazta, hogy mielőbb kerítsenek sort az elnök megválasztására, s kifejezte abbéli reményét, hogy az emberek adnak még egy esélyt a Kuomintangnak.

Pekingben ezzel egy időben cáfolták azt a tajvani lapértesülést, hogy a pekingi vezetés módosítani kíván tajvani politikáján, és előkészületeket tesz a helyhatósági választásokon nyertes ellenzéki Demokratikus Haladó Párt (DPP) vezetőjének meghívására. A tajvani ügyekért felelős hivatal szóvivője szerdai közleményében minden alapot nélkülöző, "közönséges koholmánynak" nevezte a hírt. Fan Li-csing kijelentette: a szárazföldi Kína politikája Tajvan irányába változatlan. Egyben közölte, bízik abban, hogy "a Tajvani-szoros két partján élő honfitársak értékelik a már elért eredményeket, és közösen törekszenek ezek fenntartására, továbbá a kapcsolatok békés fejlesztésére".

A hét végi tajvani voksoláson a hat nagy városból mindössze egyet, a 16 kisebb városból és megyéből ötöt volt képes megtartani a KMT. Elemzők meghatározó része úgy vélte, a választás eredménye egyfajta kifejezése annak, hogy a 23 milliós sziget polgárainak nagy része nem tud azonosulni a 2008 óta hatalmon lévő Kuomintang párti kormányzatnak a szárazföldi Kínához való gyors ütemű közeledésével. Mások ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy számos belpolitikai, a gazdasági helyzettel összefüggő oka van a KMT csúfos kudarcának. Ezek közé sorolják az élelmiszerbiztonság kérdését, a lakásárakat, a bérek stagnálását és a jövedelmi egyenlőtlenségeket.