A San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint a merész és nem kötelező érvényű nemzeti éghajlati kötelezettségvállalások hitelesebbek és végeredményben nagyobb, komolyabb változásokhoz vezetnek, mint a kevésbé ambiciózus, de kötelező érvényű ígéretek - írta meg a Bloomberg.

A kutatók több mint 150 országból szereztek be információkat; az országok 829 klímatárgyalóját és tudósát kérdezték meg, és az eredméyneket a Nature Climate Change című folyóiratban publikálták. A Bloomberg konklúziója az új tanulmányról az, hogy a klímapolitikai döntéshozók túlnyomó többsége 2015-ben, Párizsban bár kötelezettséget vállalt arra, hogy a kormányaik lépéseket tesznek a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása érdekében, az eddigi eredmények nem igazán ezt igazolják vissza.

Igaz, jobb a helyzet, mint korábban, amikor a kormányok kisebb rugalmasságot és mozgásteret kaptak annak eldöntésére, hogy a cél érdekében mit hajlandók és mit képesek végrehajtani, és az is segít, hogy az időszakos felülvizsgálatok abba az irányba szorítja az országokat, hogy fokozzák az ambícióikat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban, de valójában nem sok a valós cselekvés - írta meg a lap. Azt azért hozzátették, hogy a kutatók bizakodók: szerintük ez most valószínűleg gyorsan megváltozik majd.

Nem elég

A kutatás szerint a legambíciózusabb, leghatékonyabb minősítést az Európai Unió éghajlati terve kapta, mivel az 1990-es bázishoz képest 2030-ra 55 százalékos kibocsátáscsökkentést vállalt fel - és 2050-ig a netto zero elérését. Kína lett mögötte a második, ami viszont meglepőbb, hogy az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával és Oroszországgal együtt a sor végére került. (A Bloomberg magyarázza is a bizonyítványt: a felmérést 2020 szeptembere és 2021 januárja között végezték, amikor Donald Trump még hivatalban volt, illetve a klímaválság tagadó hatása még érvényesült.)

A kutatók azonban jelzik: az összes fogadkozás megvalósulása esetén sem tűnik tarthatónak a 2 celsius-fokos limit alatt maradás, mivel a jelenlegi klímavállalások teljesülése mellett a a világ 2,7 Celsius-fokos felmelegedés felé tart.