Miközben az Európa-projektért aggódó brit és külföldi érdeklődők a körmüket rágva várják a júniusi nagy-britanniai függetlenségi népszavazás kimenetelét, a befektetők óriási összeget tettek fel arra a lehetőségre, hogy a szigetország népe az EU elhagyása mellett dönt - derül ki a Bloomberg cikkéből. Várakozásuk szerint ebben az esetben az angol font a negyven évvel ezelőtti árfolyamára gyengülne.

Megnyerhetik/elbukhatják Izlandot

Legkevesebb 11 milliárd fontot (15,5 milliárd dollár), azaz nagyjából Izland GDP-jének megfelelő összeget kockáztatnak arra játszva, hogy a brit valuta az 1,3502 font/dolláros vagy az alatti árfolyamra gyengül a június 23-ai referendum után.

Ez nagyjából négyszázalékos mínusz lenne a jelenlegi szinthez képest. Az üzletek többségét azt követően kötötték, hogy Dávid Cameron miniszterelnök február 20-án bejelentette a népszavazás időpontját.

Az, hogy a befektetők a font jelentős gyengülésére számítanak a Brexit, azaz a kilépés esetén, jól mutatja, milyen nagy kockázatot vállalnak a britek, ha így döntenének. A közvélemény-kutatások ugyan nem jelezik előre egyik oldal jelentős előnyét sem, ám a brit valuta ennek ellenére összes nagy versenytársánál jobban gyengült az év eleje óta.

Nem lehet tudni, mekkora

A font árfolyama mind az azonnali, mind határidős piacon határozott kockázati prémiumot ígér, ám egy ilyen jelentőségű eseménynél, mint a függetlenségi népszavazás, lehetetlen megjósolni, hogy a döntés mekkora hatással lesz a valuta árfolyamára - fejtegette Paul Meggyesi, a JP Morgan devizastratégája. Kevés befektető gondolja úgy, hogy a font már olyan gyenge, hogy érdemes bevállalni a vásárlás kockázatát.

Ha bejönne az 1,3502-es árfolyam, az azt jelentené, hogy a font 1985 óta nem látott szintre gyengülne a dollárral szemben. A devizakereskedők 55 százalékos esélyt adnak annak, hogy ez árfolyam összejön a népszavazás napján - derült ki a Bloomberg kalkulációjából.

Hol az alja?

Meggyesi szerint a font az 1,38-as szintig gyengül a nyár közepére a csütörtöki 1,41-esről. A Bloomberg elemzői körkérdésének válaszadói szerint a brit valuta árfolyama nem fog lényegesen változni a második negyedév (június) végére. Akik szerint gyengülni fog, azok is úgy gondolják, hogy az esetleges Brexit nem fogja nagyon megviselni a fontot.

Mások pesszimistábbak. Nick Kounis, az ANB Amro bank elemzője az év végére 1,15-ös árfolyamot prognosztizál, ha a válás "veszekedősnek" bizonyul. Ez a pénzintézet jósolta meg az utóbbi időben a legpontosabban a font értékének alakulását. Hasonló várakozásokat fogalmazott meg Neil Jones, a Mizuho Bank hedge fund kereskedésért felelős vezetője, aki a kilépés esetén 1,20-as árfolyamot vár.

Harminc-negyven százalék

A legutóbbi közvélemény-kutatások továbbra sem adnak egyértelmű eligazítást a várható eredményről. Az ITV Plc/ComRes március 18-20-ai felmérésében részt vevők 48 százaléka maradás-, 41 százaléka távozáspárti. (Egy hónappal korábban még 51-39 százalékot mértek.) Az ICM vizsgálata viszont fordított eredményt, 41-43 százalékos megoszlást mutat.

A Citigroup felhívja a figyelmet arra, hogy az idei felmérések 38 százaléka mutatta a függetlenségpártiak többségét, szemben 2015 második felével, amikor még csupán 16 százalék volt ez az arány. Az ingadozók aránya 16 és 28 százalék között hullámzik február vége óta.

Az RBC tőketársaság elemzői a piaci befektetések alapján az elmúlt napokban 40 százalékra tették a kilépés esélyét. A UBS Wealth vagyonkezelő szakértői 30 százalékra, míg a Citigroup elemzői 30-40 százalékra teszik a Brexit lehetőségét.

Lehetne még keresni rajta?

A pénzügyi befektetők gondolkodását jellemzik Mark Dowding, a londoni BlueBay Asset Managament tőketársaság megjegyzései. A font elmúlt napokban tapasztalt erősödését arra használták fel, hogy bővítsék a gyengülésre játszó short pozícióikat. A szakértő úgy véli, hogy a Brexit lehetőségét még mindig alul-árazza a piac.