Egy törvénymódosításnak köszönhetően megtilthatja az iskolai mobilozást a kormány.

A benyújtott javaslat indoklásában úgy fogalmaznak, hogy „az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt.

Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet – szerepel szintén az indoklásban. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a korlátozás felesleges, mert az iskolák eddig is dönthettek arról, milyen eszközök vihetőek be az intézménybe.

Az RTL stábja meglátogatta az egyik újszászi általános iskolát, ahol már bevezették a korlátozást a mobilhasználattal kapcsolatban, ami az igazgató szerint jó hatással volt a közösségre. 

Makainé Zérczi Zsuzsa szerint a diákok az intézkedés hatására

sokkal jobban ismerik egymást, és olyan osztálytársak között is kialakultak barátságok, akiket eddig látni sem lehetett, mert mondjuk a mobiltelefonjukba bújva játszottak egész szünetben, és nem szóltak senkihez.

Mumus az iskolai mobilozás: több millió forintnyi bírság járhat érte

A mobiltelefonhasználat korlátozását egyre több oktatási intézmény építi be a házirendjébe. Olyan iskolákról van szó, amelyekben a pedagógusok felismerték, hogy a féktelen mobilozás káros hatással van a diákok fejlődésére. Európa több országában már jogszabály tiltja az iskolai készülékhasználatot, itthon viszont nem tervez radikális lépést az oktatásirányítás.