Megjegyezte, hogy a vállalkozások adminisztratív szabályain egyszerűsíteni kell, ha az EU versenyképességét növelik. Rámutatott ugyanakkor, hogy minőségi munkahelyeket és fenntartható növekedést csak a szociális partnerekkel együttműködésben lehet biztosítani.

A csúcson részt vett Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) képviselője, aki azt emelte ki, hogy a megfelelő stratégia és szakpolitikai döntések mellett csökkentheti az Európai Unió a munkaadók bizonytalanságát.

Kiemelte, hogy a mostani előrejelzések alapján 2050 az EU-ban 35 millióval, Magyarországon pedig félmillióval csökkenhet a munkaképes korú népesség.

Úgy véli, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az EU hosszú távú stratégiát dolgozzon ki, hogy megforduljanak a demográfia trendek. Mindemellett a vendégmunkások fogadásának „kontrolláltnak, szelektívnek és célzottnak kell lennie.”

Kitért továbbá a közép-kelet-európai országok Unión belüli specifikus problémáira is. Mint mondta, a munkaerő kelet-nyugati irányban mozog a térségben, ezért a Közép-Kelet-Európa, azon belül pedig Magyarország a munkaerő-elvándorlás vesztese. Ez, és a demográfiai csökkenés együttesen gátolják az érintett országok gazdasági növekedését – mondta.

Rolek beszéde végén azt javasolta, egy olyan pénzügyi mechanizmust kellene az EU döntéshozóinak kialakítani, ami igazságosan kompenzálja a közép-kelet-európai országokat a munkaerő elszívásból eredő veszteségekért, a a munkaerő szabad mozgásának fenntartása mellett.

Tűkön ülve várják a törvényt, ami majd megváltoztatja a munkaerőpiacot

Októberben vonták vissza a vendégmunkástörvényt, sok a bizonytalanság az új jogszabály körül. Szakértők szerint vannak jó példák Európában, többek között az álláshirdetések terén, amiket érdemes lenne megfontolni.
Bővebben--->