Egyelőre nincs napirenden a közvetlen piaci beavatkozás a svájci frank ellenében, százmilliárdok piacra dobása révén - fogalmazott Martin Lanz a portál kérdésére. Nincs az a nemzeti bank, amely a piac ellen győzni képes: tavaly tavasszal minden idők legnagyobb piaci intervencióját hajtottuk végre, naponta öntöttünk a pénzpiacokra a frankot, hogy lenyomjuk az árfolyamot; mindenekelőtt eurót és dollárt vásároltunk - mondta. A beavatkozás keretében Svájc százmilliárdokat költött jó német és rossz görög, spanyol, portugál, ír államkötvényekre. Mindennek az eredményeként azonban egyrészt nem állítottuk meg a svájci frankot, másrészt húszmilliárd frankot veszített a költségvetésünk - közölte a szakértő, hozzátéve, hogy még egyszer ilyen szarvashibát nem engedhet meg magának az ország.

A svájci jegybank volt vezető elemzője szerint csak elméletben kivitelezhető, hogy a svájci központi bank a magyar mellett ugyancsak jó hozammal kecsegtető, kis kockázatú mindenféle kelet-európai államkötvényeket, illetve forintot, zlotyit, cseh koronát vásároljon. A mi központi bankunknak nincs jogosítványa erre, holott nyilvánvaló, hogy magyar vagy cseh állampapírokkal kevesebb a vesztenivalónk, mint a göröggel, a spanyollal, az olasszal - fogalmazott. Csúnya a kifejezés, de Svájc szempontjából nem tétel Magyarország, nem tétel Csehország, nem elsőrendű a frankban eladósodott magyarok kisegítése intervencióval - fűzte hozzá. Tétel lenne viszont szerinte az eurón és az amerikai dolláron kívül például az ausztrál vagy a kanadai dollár erősítése ezeknek a devizáknak a felvásárlása révén, amit egyébként tesznek is.

Az a véleményem, ami a legtöbb svájci kollégámnak, hogy nincs megoldás hosszú távra, jelenleg igazából nincs épkézláb forgatókönyv a közeljövőre nézve sem - közölte a publicista. A svájci kereskedelmi bankokra nagy nyomás nehezedik, hogy fogadják el ők is, amibe a svájci állam és az Európai Unió politikai oldalról már beletörődött: írják le ők is az elkerülhetetlen veszteségeket, akár százmilliárdnyi svájci frankot. A központi bank folyamatosan egyeztet az amerikai és az európai központi bankkal.

Lanz szerint az is nagy kérdés, hogy a dollár vagy az euró van-e nagyobb bajban. A szakember feltételezi, hogy Svájcban terjedni fog az a közkeletű közgazdasági nézet, hogy lassan, de biztosan kössük a frankot az aranyhoz, ezt a mintát vélhetőleg mások is követni akarják majd. Azonban a legreálisabb, de nem veszélytelen következménye mindannak, ami Európában történik, hogy az Európai Unió, mindenekelőtt az euróövezet kettéválik - mondta. Ezek szerint, az "első ligába" kerül Németország, Franciaország, Hollandia, a skandináv államok, a többiek viszont második ligásokká lesznek. Azt hiszem, ha ez bekövetkezik, még mindig a sok rossz közül a legkevésbé rossznak leszünk a tanúi - közölte. Addig azonban a svájci frank és az arany marad a legfőbb menedék, miáltal mindkettő csak tovább drágul.