A nemzetközi hitelminősítő 4,3-ról 4 százalékra csökkentette a tíz legnagyobb feltörekvő gazdaság – Kína, India, Oroszország, Brazília, Dél-Korea, Dél-Afrika, Mexikó, Lengyelország, Törökország és Indonézia – GDP-súlyozással kalkulált éves átlagos középtávú növekedési potenciáljának prognózisát. Ennek az az oké, hogy Kína várható középtávú növekedését jelentősen, 5,3 százalékról 4,6-ra pontozta le.

Az elemzés szerint a számítási modell miatt a teljes vizsgált mezőnyre vonatkozóan csökkent az előrejelzés, még annak ellenére is, hogy az indiai gazdaság várható, egy-egy év átlagára vonatkozó növekedését jelentősen felpontozta, 5,5 százalékról 6,2-re.

Lengyelország esetében ugyanezt az értéket 2,6-ról 3 százalékra becsülte, Törökország esetében pedig 4,1 százalékra az eddigi 3,9-ről.

Fitch Ratings elemzői az MTI szerint ugyanakkor rámutattak arra, hogy ezek a becslések, Brazília és Lengyelország kivételével, teljes egészében elmaradnak a koronavírus-járvány előtti prognózisoktól, a pandémia idejéből maradt fennakadások miatt.

Ez azt jelenti, hogy tíz vizsgált feltörekvő gazdaság előrevetített várható hazai összterméke 3 százalékkal lesz alacsonyabb 2027-re.

Mindez annál a pályánál érvényesül, amelyet a térség gazdasági növekedési potenciáljának görbéje az időszak végéig a hitelminősítő által közölt 2019-es kiindulóponttal számolt becslés alapján követhetett volna.

Ingoványos a kínai ingatlanpiac

A Fitch Ratings arra is kitért, hogy valószínűleg jövőre az egész világgazdaság növekedését lassítani fogja a kínai ingatlanpiac egyre meredekebb visszaesése. Ebben az elemzésbne a globális növekedési potenciált 2024-re vonatkozóan 0,2 százalékponttal 1,9 százalékra gyengítette. Leginkább azért, mert a kínai gazdaságban is a vártnál 0,2 százalékponttal lassabb, 4,6 százalékos növekedést valószínűsít jövőre.

Ezen felül a világ második legnagyobb gazdaságának hazai össztermékének idei bővülési ütemét is 0,8 százalékponttal rontotta, 4,8 százalékra.

A Fitch Ratings szerint a korrekciók egyik fő oka, hogy nem következett be a kínai ingatlanpiac stabilizációja, ami miatt akkor 20 százalékkal is visszaeshet a forgalom a szektorban.

 

Egy húzással lehetne borítani a kínai ingatlanpiacot

Az egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő hivatalosan is nem teljesítővé vált dollárkötvényei vonatkozásában. Ez olyan esemény, ami alapján akár összes tartozása lejárt lehet, ami a cég összeomlását eredményezné, ha a hitelezők kekeckednének. Szerencsére ennek egyelőre nincs jele, az ugyanis borítaná az amúgy is gondokkal küzdő Kínai ingatlanszektort.
Bővebben >>>