Az EKB magasabb kamatlábai miatt megugrottak az idei banki bevételek, emiatt a hitelezők növelni tudták a nettó kamatbevételüket, a tőzsde értékelések azonban elmaradtak és úgy tűnik, hogy a fundamentumokhoz képest több bank is kedvezményes áron kereskedik.

Az EKB a Financial Stability Review című cikkében azt írta, hogy a kialakult helyzet kedvezőtlen hatással lehet a pénzügyi stabilitásra hosszú távon, mivel a befektetők által diszkontra értékelt bankoknak nagyobb kihívás lesz új tőkét bevonni szükség esetén. A bank megjegyzi, hogy a leminősítések a reálgazdaság finanszírozásának szigorúbb feltételeihez vezetnek.

Azzal érvelt, hogy a bankok növekvő vállalati hitelkockázatnak való kitettsége és a részvények értékpapírként való megítélése egyaránt szerepet játszanak a stagnáló értékelésekben.

A fundamentumok azonban nem egészen veszik figyelembe a jelenlegi értékelést, és a részvényesek jövőbeli kifizetéseivel kapcsolatos fokozott bizonytalanság is közrejátszhat – tette hozzá az EKB.

Egyes euróövezeti országok kormányai már most adókat vetnek ki a bankokra, és már az Európai Központi Bank is a kötelező tartalékok növeléséről folytat tárgyalásokat – számol be róla a Reuters.

 

 

 

Hűtik a kedélyeket: 2024 a zsugorodás éve lesz

Hónapok múltán végre megjelent egy bíztató adat a németországi cégek üzleti hangulatáról, ám a váratlanul támadt optimizmusra a közgazdászok többsége már hűti a kedélyeket: van, aki arra is számít, hogy az idei után a 2024-es év is a zsugorodásról fog szólni Európa vezető gazdaságában. Lapszemlénk.