Bár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra számít, hogy a világgazdaság az idén stabilizálódik, Németország továbbra is a „problémás gyermek” marad. A szervezet jelentősen csökkentette a német gazdaságra vonatkozó előrejelzését – jelentette be a pénzügyi szervezet Washingtonban. Eszerint csak szűkös, 0,2 százalékos növekedést tartanak lehetségesnek.

Január végén az IMF még 0,5 százalékos növekedést jósolt Németországnak. A világ egyetlen más nagy gazdaságának sem kell ilyen gyenge számokkal beérnie. A rendkívül mérsékelt növekedés egyik okaként a tartósan gyenge fogyasztást jelölte meg a valutaalap. Németországot a többi nagy gazdaságnál jobban sújtotta az Ukrajna elleni orosz támadás, ami az energiaköltségek emelkedéséhez vezetett – írja a Spiegel.

Tavaly a német gazdaság 0,3 százalékkal zsugorodott, miközben sok más európai és tengerentúli ország egyértelműen növekedési pályára állt. Az IMF 2025-ben 1,3 százalékos növekedést vár Berlintől. Ez szintén 0,3 százalékponttal kevesebb, mint amit januárban vártak. Nemzetközi összehasonlításban azonban Olaszország és Japán még kisebb gazdasági lendületet mutat majd.

A világgazdaság fellendülése

Az IMF mind az idei, mind a jövő évre 3,2 százalékos globális növekedést prognosztizál, ami megegyezik a 2023-as ütemmel. Ez stabilizálódást jelent az Ukrajna elleni orosz támadás okozta masszív lassulás és az azt követő hirtelen inflációnövekedés után. Hosszú távú összehasonlításban azonban – az átlag 3,8 százalék – a számok gyengék.

A legfontosabb gazdaságok közül Németország 2024-ben is valószínűleg a legrosszabbul teljesít majd. Az IMF azonban bízik abban, hogy a csökkenő infláció lehetővé teheti a kamatcsökkentést hamarosan.

„A világgazdaság meglepően rugalmas. Sok borúlátó előrejelzés ellenére a világ elkerülte a recessziót” – mondta Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF vezető közgazdásza. Nem alakult ki ellenőrizetlen bér/árspirál. Ehelyett az infláció most már lefelé tart, majdnem olyan gyorsan, mint ahogyan emelkedett. A normalizálódás azonban a gazdag iparosodott országokban erőteljesebb, mint a szegényebb országokban.

„A legtöbb mutató a puha landolás irányába mutat” – tette hozzá Gourinchas. Januárhoz képest az IMF 0,1 százalékponttal emelte a világgazdaság idei évre vonatkozó becslését. A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzügyi szervezet sokkal optimistább volt az amerikai gazdasággal kapcsolatban: várhatóan 2024-ben 2,7, 2025-ben pedig 1,9 százalékkal fog növekedni.

Ezzel szemben az ukrajnai háború következményei által jobban sújtott eurózónára vonatkozó előrejelzések mértékét csökkentették.

Ez nagyrészt a nehézsúlyú Németországnak köszönhető, amelynek a gyenge fogyasztásra való tekintettel az IMF csak 0,2, illetve 1,3 százalékos növekedést prognosztizál. Mindkét becslés 0,3 százalékponttal marad el a januári előrejelzésektől.

Nemzetközi szinten a növekedés fő mozgatórugói a nagy feltörekvő gazdaságok: Kína és India. Oroszország, amely jelenleg sok pénzt fektet be a hadigazdaságba és a fegyverkezésbe, a korábban feltételezettnél lényegesen gyorsabban növekszik: 2024-ben 3,2, 2025-ben pedig 1,8 százalékkal.

Tartós vendégünk, az infláció még velünk marad

Az IMF hangsúlyozta, hogy az infláció továbbra is jelen marad. Bár a 2022 közepén elért csúcsok óta valószínűleg tovább csökken, az üteme egyes országokban változó lesz. Az iparosodott országokban 2024-ben még mindig 2,6 százalék várható, majd 2025-ben 2 százalék. Ez utóbbi érték megfelel a nagy központi bankok, például az EKB vagy az amerikai Fed céljának.

Ez alapot adhat a kamatcsökkentéshez az év második felében, ami viszont lendületet adhat a gazdaságnak. A feltörekvő és fejlődő országokban ezzel szemben 2024-re és 2025-re továbbra is 8,3, illetve 6,2 százalékos inflációs rátát prognosztizálnak, ami valamivel magasabb, mint januárban volt.