Elszámoltathatóságot vár el az Európai Parlament az eurózóna közös bankfelügyeletével kapcsolatban - áll abban a határozatban, amelyet csütörtökön fogadtak el a képviselők. A dokumentum arra szólítja fel a tagállamokat, hogy "minőségi" szabályokkal garantálják a felállítandó közös európai bankfelügyelet demokratikus elszámoltathatóságát, de megállapítja, hogy a tagországok jelenlegi elképzelései alapján félő, hogy a tényleges szabályok majd "téves üzenetet küldenek és tartóssá teszik a rossz hatékonyságot".

A határozat üdvözli, hogy több mint két évvel azután, hogy az Európai Parlament a közös bankfelügyelet felállítását sürgette, a tagállamok is belátták annak szükségességét. A határozat ugyanakkor megállapítja, hogy a tagállamok átveszik az Európai Bizottság kezdeményező szerepét azáltal, hogy az előterjesztett két javaslat - az Európai Bankhatóság (EBH) jogkörének megváltoztatása, illetve az Európai Központi Bank felruházása felügyeleti jogokkal - közül a másodikról a parlament nem dönthet. Az uniós szerződés értelmében ez ugyanis csak a tanács, vagyis a tagállamok egyhangú beleegyezésével lehetséges, azzal a kitétellel, hogy a tanácsnak a parlament véleményét is ki kell kérnie és meg kell várnia.

A határozat kiemeli annak fontosságát, hogy mechanizmust kell kidolgozni azoknak a tovagyűrűző hatásoknak a kezelésére, amelyeket az eurózóna bankuniójának létrehozása gyakorol azokra az uniós tagállamokra, amelyek nem tagjai az euróövezetnek.