Francois Hollande francia államfő hétfőn jelentette be, hogy stratégiát váltott és a hadsereget ezentúl Szíria területén is be akarja vetni az Iszlám Állam nevű iszlámista terrorszervezet ellen. Döntése indoklásaként a köztársasági elnök azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy immár kellő bizonyítékokkal rendelkeznek arról, hogy terroristák Szíria területéről szerveznek támadásokat Franciaország ellen - utalva ezzel az augusztus 21-én a Brüsszelt Párizzsal összekötő Thalys nevű gyorsvonaton történt támadásra.

Az államfő ugyan nem említette, de elemzők a bejelentést követően egyértelműen úgy vélték, hogy Hollande főleg az Európát elözönlő menekulthullám miatt kényszerült rá a lépésre. Az elmúlt hetekben, sőt hónapokban megjelent cikkek, tévéinterjúk vagy éppen olvasói hozzászólások egyértelműen jelezték: a francia közvélemény egy percig sem felejtette el, hogy az Európát és ezen belül Franciaországot sújtó menekülthullám egyértelműen Líbia lerohanásának, illetve a Szíriával szembeni egyoldalú nyugati fellépésnek a következménye.

Bár a francia politikai elit és a mértékadó média mindent megtett ennek feledtetésére, bátor, a politikai korrektséggel szembeszálló elemzők, újságírók vagy éppen filozófusok emlékeztettek nap mint nap erre a tényre, követelve a Szíriával szembeni francia politika megváltoztatását. Francois Hollande a menekülthullám mellett most ennek a követelésnek tett eleget, amikor bejelentette, a francia hadsereg Irak mellett, ahol az amerikaiakat segíti, ezentúl Szíriában is kész fellépni az iszlámista terroristákkal szemben.

A folyamat amúgy a francia államfő szokásos habozó, bizonytalan politikai stílusát viseli magán, hiszen konkrét légicsapások elrendeléséről csak szeptember 15-ét követően kerülhet sor, azután, hogy a parlament megtárgyalta a kérdést. És bár Hollande kizárta, hogy szárazföldi erőket vezényelnének Szíriába, elemzők így is pozitív fejleménynek tartják a stratégiaváltást.

Hátra van még Líbia, amely a Kadhafi diktátort megdöntő francia-brit beavatkozás óta valóságos senkiföldjévé vált, és ahonnan szintén menekültek ezrei kelnek útra Európa felé nap mint nap. A francia vezetésnek nyilván előbb-utóbb ez ügyben is lépnie kell, mert amint egy a közel-keletet jól ismerő kutató fogalmazott, a francia diplomácia e téren kitűnő ismeretekkel és kapcsolatokkal rendelkezik, hozzátéve: rendkívül furcsa, hogy Párizs ez ügyben mégsem mer önálló lépéseket kezdeményezni.