Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatásának első napját értékelve  Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök azt mondta,

megtiszteltetés és nagy lehetőség Magyarország számára, hogy Kína meghívott bennünket a gazdaságának modernizációjában való részvételre, és hajlandó részt venni a magyar gazdaság fejlesztésében és modernizációjában.

A kormányfő felidézte:

húsz éve csak nagyítóval lehetett kínai beruházást találni Magyarországon, tavaly pedig az érkező beruházások háromnegyede ebből az államból származott és emberek tízezreinek adnak munkát, biztonságos és kiszámítható megélhetést.

A két ország közötti megállapodásokról eddig kiderült:

  • Megkezdik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű építésének előkészítését egy közös kínai-magyar fejlesztés keretében.
  • Megkezdik az előkészítését egy olyan gyorsvasúti összeköttetésnek is, amely azt célozza, hogy a repülőtérről Budapest belvárosába gyorsan, kulturáltan lehessen megérkezni.
  • Előkészítik az elektromos autók töltőhálózat-fejlesztésének, ugyanis a jövő az elektromos autózásé, így lehet megóvni a környezetünket.
  • Megkezdik Európa legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést biztosító határátkelőhelyének megépítését Magyarország és Szerbia között.
  • Közösen megvizsgálják annak a lehetőségét a szerb és a kínai partnerekkel, hogy milyen módon lehetne a lehető leggyorsabban kőolajvezetéket építeni Magyarország és Szerbia között, hozzájárulva ezzel mindkét ország, és ezáltal az egész térség energiaellátásának biztonságához
  • Tovább bővül kínai exportengedély: például a cseresznyét is felveszik a listára.
  • Nukleáris ipar teljes vertikumára készítenek együttműködési programot annak érdekében, hogy a villamosenergia-előállítás legolcsóbb, legbiztonságosabb, leghatékonyabb módját mindkét ország megfelelőképp tudja alkalmazni
  • Újabb egy évvel meghosszabbítják a vízummentes beutazás lehetőségét Kínába.
  • A Kínában működő magyar konzuli szolgálat az európai vízumkódexben rögzített 15 napos határidő helyett 48 órán belül elbírál minden üzleti célú magyarországi beutazás céljából benyújtott kínai vízumkérelmet.
  • Magyarországra hozza az első európai elektromosautó gyárát a BYD, a szükséges engedélyek birtokában az építési munkálatok Szegeden megindultak és zajlik az infrastruktúra kiépítése is, így jövőre már legurulhatnak az első BYD modellek a szegedi gyár gyártószalagjairól.

Az Economx is beszámolt a kínai elnök és a magyar miniszterelnök közös csütörtöki sajtótájékoztatójáról, ahol Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés Magyarország számára, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóján hazánkban köszönthetjük a kínai elnököt. Személyesen is megköszönte Hszi Csin-pingnek a Covid-járvány alatt nyújtott kínai segítséget. Magyarország mindig is az egy Kína elvét vallotta és mindig baráti országként tekintett Kínára.