Az átminősítést tartalmazó rendeletek a Magyar Közlönyben jelentek meg.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítés azt jelenti, hogy a felszámolás alatt lévő cég felszámolója csak az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. lehet. (Bizonyos esetekben az állami felszámoló nem nyilvános pályázaton is értékesítheti az adós cég vagyonát.)

Az egyéb bányászati szolgáltatással, fuvarozással és üzemanyag-nagykereskedelemmel foglalkozó Cronus Tömegáru-Fuvarozó és Szolgáltató Kft., az üzemanyag-kiskereskedelemmel is foglalkozó Schnell Öl Kft.,valamint az Imperial 22 Futárpostai és Egyéb Postai Szolgáltató Kft. egy - többmilliárdos forgalmú - cégcsoportba tartozik, közvetett vagy közvetlen többségi tulajdonosa a komárnói székhelyű Smaragd Investicná spol. s.r.o - derül ki a Céginfo.hu adatbázisból. Mindhárom cég jelenleg felszámolási eljárás alatt áll.

Szakított a Mátrai Erőmű

A Cronus Kft. 2020-as beszámolójából kiderül, hogy az elsődleges feladata a Mátrai Erőmű Zrt. megrendeléseinek teljesítése volt. A céget tavaly júniusban - a magyar állam által 2019 végén Mészáros Lőrinctől megvásárolt - erőmű vezető tisztségviselője arról tájékoztatta, hogy a továbbiakban "a társaságcsoport erőforrásaira támaszkodva valósítják meg az eddigiekben a Cronus és partnerei által végzett tevékenységet, vagyis a Visonta Kelet III. bánya területén 2019. II. félétől tevékenykedő Mátrai Erőmű Bányászati Mélyépítő Kft.-vel. Utóbb derült csupán ki, hogy a 'társaságcsoport erőforrásai' kifejezés jelentős részben a Cronus volt munkavállalóinak alkalmazását és védett ismereteinek, üzleti titkainak jogszerűtlen hasznosítását takarja" - áll a Cronus 2020-as beszámolójának kiegészítő mellékletében.

Nem tudták fizetni hiteleiket

"A kft. piacának és árbevételének döntő része alig több mint fél év leforgása alatt megszűnt. Kihatással volt a társaság egyéb tevékenységére a koronavírus okozta válsághelyzet és annak gazdasági következménye is" - írta a Cronus ügyvezetője. A cég a pénzügyi nehézségek miatt előbb csődeljárást kezdeményezett, majd miután nem jött létre egyezség a hitelezőivel (elsősorban a hitelező bankkal), a bíróság elrendelte a felszámolását.

A Cronusnak mintegy egymilliárdos hiteltartozása áll fenn az OTP Bankkal, a Schnell Ölnek több mint 700 milliós a Citibankkal szemben, míg az utóbbira készfizető kezességvállalása volt az Imperial 22-nek.