Inkasszóval kellett beszednie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását.

Az összeg leemelése az intézmény számlájáról okozott némi problémát az adott időszakban a kórház egyéb napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében - értesült a Népszava.

Bizarr helyzet, hogy az állami fenntartású intézmény tartozásának behajtására az állam indítson végrehajtást

- mondta egy szakértő a lapnak azzal: a NAV-nak éppen az a dedikált feladata, hogy a köztartozásokat beszedje.

A jászberényi kórház története vélhetően nem egyedi, a lap két további fővárosi gyógyító intézményt, 
  • a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet,
  • valamint a Károlyi Sándor Kórházat
is megtalált a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján.
Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFÖ) a lap érdeklődésére csupán annyit írt, hogy Magyarországon nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. A kórházak gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.
A teljes kórházi tartozás már március végén 110 milliárd forintnál járt, és míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárd forinttal - írta az Economx április közepén, amikor a kormány döntése értelmében 63,4 milliárd forint működési támogatást kaptak a járó-és fekvőbeteg-ellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, továbbá a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok
Cikkünk megjelenése után az Economx szerkesztősége levelet kapott a NAV sajtóosztályától, amelyben a következőt írják:
„álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján. A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben."