Valami megindult a magyarországi hitelezésben, tavaly a nettó hitelflow 150-160 milliárd forint volt - állapította meg Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese. Az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) keretében a bankszektor 350-380 milliárd forintot helyezett ki beruházási hitelekre (a programban az OTP súlya 13-14 százalék).

Tavaly nagyon sok volt az állami beruházáshoz kapcsolódó hitel, a magánszektor hitelfelvétele nem elég nagy. Az idei tendenciák jónak tűnnek. A magánszektorban egyelőre kevés a jó projekt, miközben nem egyenletesen oszlik el a növekedés, különösen nagy az autóipari beszállítók aránya. Jobb lenne, ha egyenletesebb lenne a növekedés szerkezete.

A hosszú távú növekedés egyik garanciája az volna, ha újra pozitív lenne a működőtőke-beáramlás egyenlege. Emellett az oktatásba, a tudás alapú társadalomba is hatékonyabban és többet kellene befektetni - véli a bankár.

Az alacsony kamat nem elég, inkább más garanciális elemekkel kell kombinálni a hitellehetőségeket, hogy a gazdaság kisebb szereplőit is meg lehessen szólítani. Az MFB az agráriumban és az energiahatékonyságban (lakossági, intézményi és vállalati egyaránt) lát komoly lehetőségeket - mondta Bertalan Sándor, az MFB Zrt. ügyvezető igazgatója. Olyan piaci kockázati réseket lát, amelyekben az MFB-nek fontos szerepe lehet, főleg az EU- támogatások és saját termékek kombinálásával.

Az nhp komoly eredménye, hogy sok mikor- és kisvállalkozást vonzott vissza a hitelpiacra, így ezek a program (és az nhp+) kifutása után a bankok partnerei maradhatnak - véli Urbán Zoltán, az Eximbank Zrt. vezérigazgatója. Véleménye szerint szükség van kiemelt iparágakra - erre példakánt a lengyel döntést hozta fel, miszerint stratégiai terméknek minősítették a krumplit, az almát és a gombát. Ma már a lengyeleknél 40-50 ezer ember él a gombából, az ország Európa egyik legnagyobb termelőjévé vált.

Egy megjegyzése szerint a bank portfóliójában lévő cégekből az látszik, hogy az utóbbi években meglepően nagyszámú, a magyar mérnöki tudásra alapozó, valamint informatikai exportőr jelent meg.

A mostani uniós költségvetési időszakban a 7700 milliárdos forrásból 700 milliárd lesz a visszatérítendő támogatás - az elő ciklus 200 milliárdja után. E pénz pontos szerkezete (mennyi a hitel, a kockázati tőke, a garancia) még nem eldöntött - hívta fel a figyelmet Dányi Gábor, a Miniszterelnökség uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára.

Az új uniós pénzügyi ciklusban egy egységnyi támogatáshoz három egységnyi önerőt kell majd hozzátenni, a mostani kettő helyett, azaz nagyobb önrész kell. Ez pedig teret nyit a banki hitelezésnek, a vállalkozásoknak emelkedik a hiteligénye.