Év végéig minimum négy magyarországi gyártóhely zárhat be, emiatt akár 2000-2200 ember veszítheti el az állását a népegészségügyi termékadó (chipsadó) hatására (a törvényt pénteken nyújtották be a parlamentnek) - írta az Index. Legalábbis ezt az eredményt hozta a Magyar Márkaszövetség évi 1300 milliárd forintnyi forgalmat produkáló, 13 ezer munkahelyet fenntartó hatvan tagvállalata körében a szerdai közgyűlésükön készült gyorselemzés. Gyárbezárásra a főleg hazai piacra termelő kis és közepes cégek kényszerülhetnek, de várhatóan a részben exportra dolgozó nagyobb vállalkozások is folyamatos, elhúzódó elbocsátásokra kényszerülnek majd a többletterhek miatt, így számításaik szerint 4500-5000 ember állása forog kockán.

A szakmai szereplők úgy számolnak, hogy a chipsadó átlagosan 25 százalékkal növeli majd a termékeik nettó árát (az adó az áfába is beépül majd), de a skála igen széles. Vannak termékek, amiket csak 10-15 százalékkal, mások árát viszont akár hatvan százalékkal is növelheti az új adó.

A piaci szereplők szerint különösen ártalmas, hogy a chipsadót év közben, már idén szeptembertől bevezetnék. "Aki ezt a törvénytervezetet kitalálta, nem ismeri a modern kereskedelmi láncok logikáját, beszerzési politikáját. A gyártók és a kiskereskedelmi láncok akár hónapokig is elhúzódó tárgyalások során, nagy nehezen kötik meg éves megállapodásaikat. Kizárt, hogy a kereskedelem év közben, automatikusan elfogadná a gyártók magasabb átadási árait, főleg a karácsonyi szezonra készülve" - mondta Fekete Zoltán, a szövetség főtitkára.

Vagyis a beszállítói félelmek szerint úgy terhelték rájuk az új adót, hogy azt ők az idei utolsó négy hónapban nem tudják beépíteni áraikba, viszont eredménytartaléka az élelmiszeriparnak jószerivel már nincs is, ez okozhatja a létszámcsökkentési kényszert.

A szervezet a héten nyílt levélben is tiltakozott az új adó ellen.

 

Erről sem egyeztettek

A törvényről nem folyt előzetes szakmai egyeztetés, és az előkészítésével kapcsolatos hatástanulmányokat sem hoztak nyilvánosságra. Ezért hivatalos adatok nincsenek a jogszabály várható költségvetési hatásairól, de úgy tudni, a kormány idén már ötmilliárd forintos bevételt vár. Korábbi közlés szerint évi 30 milliárddal számolnak.