A magyar tulajdonú hús nagykereskedő Matusz-Vad Zrt. cégcsoportja mintegy 500 millió forintos akvizíció keretében többségi tulajdont szerzett a szintén magyar tulajdonú halas középvállalkozásban, a FrissHal Kft.-ben.

„A FrissHal Kft-vel való együttműködés célja a közös lehetőségek kiaknázása. A Matusz-Vad Zrt. még ebben a hónapban megkezdi a friss halak forgalmazását a vendéglátóegységek részére, tovább bővítve a cég magas színvonalú és rendkívül széles termékkínálatát. Az akvizíció kapcsán a FrissHal Kft. alkalmazottainak számát megduplázzák, valamint további technológiai fejlesztések bevezetését tervezik a várható gazdasági válság ellenére. A Matusz-Vad stratégiája a nehéz időszakokban a fejlesztés, hogy amikor új lendület kap a gazdaság, még jobb eredményeket érhessen el” – mondta el Matusz Balázs, a Matusz-Vad Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Matusz CsBVK cégcsoportba tartozó vevő, a Matusz-Vad Zrt. Magyarország piacvezető HoReCA beszállítója. A cégcsoport három országban, Magyarországon, Ausztriában (Gastro Genius GmbH) és Szlovákiában (Gastro Genius Sro) folytat tevékenységet, ahol összesen 8 ezer éttermet és vendéglátó egységet lát el napi szinten professzionális minőségű hűtött és fagyasztott élelmiszerrel.

A csoport zászlóshajója, a 2009. március közepén győri székhellyel bejegyzett Matusz-Vad Zrt. jelenleg több mint 2000 terméket forgalmaz és 44 márkát képvisel 22 országból, miközben öt saját márkája is van. 2022-ben az árbevétele várhatóan eléri a 25 milliárd forintot, nyilvánosan is elérhető adatok szerint a múlt évben 19 milliárd forint volt, ami mellett 657,7 millió forint adózott eredményt értek el.

A FrissHal Kft.-t egy testvérpár, Máté Imre és Máté Zoltán alapította 2014-ben pályázati segítséggel. A főként a retail és a magyarországi HoReCa nagykereskedők ellátására szakosodott cég jelenleg a vendéglátás területén alacsony piaci részesedéssel rendelkezik. A társaság árbevétele nyilvánosan elérhető adatok szerint 2021-ben 552,8 millió forint volt, ami mellett 75,14 millióforint adózott eredményt értek el.

A vállalat feldolgozóüzeme azonban mindenben megfelel a legmagasabb szintű higiéniai előírásoknak, modern technológiát használ és IFS rendszert üzemeltet. Beszállítója szinte az összes jelentős magyar multinacionális élelmiszerláncnak.