horeca

06.
22.
14:36
Heimann Zoltán: olyan akciót nem szeretnék, hogy hat palackot áruljunk tízezer forintért

Heimann Zoltán: olyan akciót nem szeretnék, hogy hat palackot áruljunk tízezer forintért

Ma borozni fogunk, de kezdjük annak a sok valóságtartalommal is bíró közhelynek a kibontásával, hogy “a magyar bor leginkább idehaza világhírű”. Az utóbbi másfél-két évben a magyar borpiacon olyan sok minden történt, hogy muszáj erről különböző perspektívákból beszélni, a helyzetet megpróbálni jól értelmezni. Azt nem ígérhetem, hogy ma, itt az asztalnál megoldjuk a magyar bor problémáit, de egy kis betekintést reményeim szerint adhatunk arról, hogy miként néz nézett ki az elmúlt időszak egy borászat szemszögéből. A mai vendégem szekszárdi, mondhatni: családilag beleszületett ebbe a szakmába, de azért azt is egyre többen meglátják, hogy az utóbbi időszakban a bormarketinges és borkereskedői vénáját is alaposan kitágította. Ő Heimann Zoltán.

Szerző(k): Szabó M. István
06.
03.
08:01
Minden együtt van ahhoz, hogy drágább legyen a reggeli kávénk

Minden együtt van ahhoz, hogy drágább legyen a reggeli kávénk

Sok tényező állt össze - és kavart hatalmas vihart a kávépiacon -, amelyek mind felfelé hajtják az árakat. Brazíliában az időjárás, más kávétermesztő országokban a politikai helyzet miatt estek vissza a szállítmányok. Számos más faktor – az energiaárak emelkedése, a szállítási nehézségek – is előrevetítik az áremeléseket. A kávépiac helyzetéről, annak várható jövőjéről és a gyártók nehézségeiről kérdeztük a Dallmayr szakértőjét és magyarországi ügyvezetőjét, Szabolcsi Lajost.

Szerző(k): Szabó Dániel
05.
18.
13:40
„A vendéglátóhelyek újranyitása több veszteséggel jár, mint a bezárásuk”

„A vendéglátóhelyek újranyitása több veszteséggel jár, mint a bezárásuk”

A járvány és a hozzá kapcsolódó kényszerintézkedések olyan pusztítást végeztek a vendéglátóiparban, amit az újranyitás képtelen ellensúlyozni. A tapasztalatok szerint egyes helyeken a jelenlegi – nyitás utáni - napi forgalom nagyjából megegyezik a házhozszállítás alattival.

Szerző(k): Molnár Csaba
11.
19.
08:11
Jövő tavaszig ki sem nyitnak az éttermek

Jövő tavaszig ki sem nyitnak az éttermek

A koronavírus-járvány annyira megviselte a horeca-szektort, hogy több vendéglátóhely tulajdonosa úgy döntött, ki sem nyit jövő áprilisig, ha lesznek korlátozások, ha nem. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének konferenciáján több éttermes is azt mondta, hogy az 5 százalékos áfa sokaknak nagy segítség most, de a turizmuson nem segít semmi.

Szerző(k): Szabó Dániel
10.
22.
19:42
Az éttermi beszállítók körmére néz a GVH

Az éttermi beszállítók körmére néz a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ágazati vizsgálatot indított a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek - azaz a HoReCa szektor - italbeszerzéseinek elemzésére. Az előzetes ismereteik alapján azt gyanítják, hogy nagy cégek tartják rövid pórázon a cégeket, és ezzel leuralják a piacot.

Szerző(k): Szabó Dániel