Megállapodást írt alá a geotermikus energia másodlagos felhasználásáról és a turai erőmű közös fejlesztéséről a Dunakanyar-Ipoly-Galga menti Területfejlesztési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (D.I.G.) és a szingapúri KS ORKA Renewables Pte., Ltd (KS ORKA), a Kaishan csoport leányvállalata.

A két vállalat közös célja, hogy a geotermikus energia hasznosításának fejlesztését gyorsítsák Magyarországon, amely hazánk energiaszuverenitásának jegyében nagyban csökkentheti a lakosság gáztól való függőségét.

Magyarország geotermikus potenciáljának jelenleg kevesebb mint 10 százaléka hasznosul, amelyet hazánkban egyetlen hőtermelő és elektromos áram termelésére is alkalmas geotermikus erőmű képes feldolgozni, ez pedig a Pest megyei Turán található.

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó megújuló energia, amelynek hasznosításával elektromos áram termelhető, illetve kiváltható akár a távfűtés és -hűtés is, így érvényes válaszokat adhat az energiaválság által felvetett kérdésekre. A megújuló energiák körében a geotermikus energia gyakorlatilag korlátlan és folytonos energianyereséget jelent, kitermelése nem jár a környezet szennyezésével vagy az erőművek környezetében élő lakosság életminőségének romlásával.

A turai geotermikus erőforrások teljes hasznosítása jelentős fejlesztéseket, bővítéseket követel meg, amire a partnerek szándéknyilatkozatban vállaltak kötelezettséget.

A fejlesztések első lépcsője a turai erőmű fejlesztése, amit további geotermikus szempontból jelentős területek részletes feltérképezése és kiaknázása követ.

A D.I.G és a KS ORKA 2022. november 14-én aláírt szándéknyilatkozata szerint az első projekt a turai létesítmény továbbfejlesztésével valósul meg, melyet a jövőben több további projekt követhet majd azzal a céllal, hogy a magyarországi megújulóenergia-piac volumenét fejlessze, felszabadítva az országban rejlő hatalmas geotermikus potenciált. Az ígéretek szerint e vállalatok hosszútávú, stratégiai partnerekként a hazai geotermikus energia fejlesztéséért dolgoznak majd. Azt is mondták, hogy a turai projektet követő fázisokban a kínai és amerikai technológiával együtt jelentős tudást terveznek Magyarországra hozni azzal a céllal, hogy együttműködjenek a meghatározó hazai tudományos, szakmai műhelyekkel, illetve további magyar partnereknek is teret biztosítsanak.