Óriási a szórás, hogy az egyes tankerületekben mennyi pénzt fizettek ki a tanári túlórák után, akár negyvenszeres különbségek is előfordulnak - írja a 24.hu. Baján például 2020-ban, a koronavírus-járvány idején havi 300 forintot kapott egy tanár átlagosan, a szigetszentmiklósi tankerület iskoláiban viszont 12 ezer forintra jött ki az átlag.

Egy tanári túlóra után nagyjából 4 ezer forintot kellene fizetnie a tankerületnek, ez azt jelenti, hogy a legtöbbet fizető szigetszentmiklósi tankerületben is csak havi 3 óra túlmunkát számoltak el a pedagógusoknak, míg egyes tankerületben évi egyetlen túlóra jön ki a közzétett adatokból.

Ahol jóindulatú a tankerületi vezető, ott megpróbálják rendesen elszámolni a túlmunkákat, de sok helyen mindent megtesznek, hogy ne kelljen fizetni pluszpénzt – mondta a 24.hu-nak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Trükkös megoldások

Például osztályösszevonásokkal is el tudják kerülni a pluszkiadásokat a tankerületek: ha hiányzik az angoltanár, akkor az angol csoportot összevonják a francia csoporttal, és a franciatanárnak nem kell a túlmunkáért fizetni emiatt.

Lehet sakkozni a kötelező óraszámokkal is, mert a törvény szerint 22 és 26 között lehet egy pedagógus kötelező óraszáma. Ha 26 órában állapítják meg egy intézményben az óraszámokat, akkor kevesebb tanárra van szükség, és ezzel tudják palástolni a tanárhiányt is.

Van, ahol az ebédeltetéseken és a gyerekfelügyelettel járó külön programokon spórolnak, és azokat nem számítják be a tanárok túlmunkában elszámolható munkaidejébe.