A 39 éves Ilaria Salis képei, amelyeken megbilincselve és összeláncolt lábbal ül a bíróságon, a legnagyobb olasz újságok címlapjain szerepeltek. A Milánó melletti monzai tanárt tavaly februárban tartóztatták le Budapesten egy neonáci tüntetés elleni ellentüntetés után. Háromrendbeli testi sértés kísérletével vádolják, és azzal, hogy tagja volt egy szélsőbaloldali szervezetnek.

A nő tagadja a vádakat, amelyek miatt akár 11 év börtönt is kaphat.

Ezúttal úgy tűnik, hogy túl messzire mentek – mondta Antonio Tajani olasz külügyminiszter a RAI rádiónak. Az eset kínos lehet Giorgia Meloni olasz kormányfő számára is, hiszen ő és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes szoros kapcsolatban áll Orbán Viktorral, Magyarország nacionalista miniszterelnökével – így fogalmaz a Guardian.

(Meloni, az Olasz Testvérek párt vezetője régóta közel áll Orbánhoz, ám Ukrajnával kapcsolatban eltért a véleménye. Róma pénzt és fegyvereket küldött Kijevnek, hogy megvédje magát az orosz inváziótól, miközben Orbán Viktor decemberben megvétózta a Kijevnek szánt többmilliárd eurós uniós segélycsomagot.)

Tajani azt mondta, nem akar beavatkozni a magyar igazságszolgáltatási rendszerbe,

de a rabokkal való ilyen bánásmód helytelen, nincs összhangban a jogi kultúránkkal. Az Európai Unióban vagyunk, és vannak állampolgári jogok, amelyeket tiszteletben kell tartani.

Tajani azt javasolta, hogy Salis inkább kerüljön házi őrizetbe, mintsem börtönbe.

Megdöbbentő volt, vonszolták, mint a kutyát

– mondta Salis egyik ügyvédje, Eugenio Losco az Ansa hírügynökségnek. Hozzátette, az olasz államnak véget kell vetnie ennek a helyzetnek.

Salisnak május 24-én kell bíróság elé állnia.