Közel 20 milliárd forintos kormányzati támogatási program indul, amiből 25-30 újabb munkásszállás kialakítása valósulhat meg a következő három évben, derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Szeptember 30-ig nyújthatnak be pályázatot a versenyszféra vállalkozásai munkásszállások kialakítására – írja az MTI.

A magyar munkaerő védelme érdekében az újonnan létesülő munkásszállásokon kizárólag akkor lehet vendégmunkásokat elszállásolni, ha nem mutatkozik magyar munkavállalók elhelyezésére irányuló igény.

A támogatási program keretében kialakított munkásszállásokon legalább felerészben magyar munkaerőt kell elszállásolni.

Szigorodó feltételek

Ha a fenntartási időszakban az 50 százalékot meghaladja a külföldi munkavállalók aránya, a támogatás egy részét vissza kell fizetnie a munkásszálló tulajdonosának.

A projekt célja a hazai munkaerő országhatáron belüli mobilitásának az elősegítése, így nincs meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma.

Az új program a korábbiaknál szigorúbb követelményeket támaszt a pályázókkal szemben: ez részint beruházási folyamat szorosabb ellenőrzésére vonatkozik. Ezentúl fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok is szigorodtak, illetve a munkásszállások komfortszintjére és a kihasználtságra is jobban kell figyelniük a beruházóknak.

A munkásszállások üzemeltetői szankciókkal sújthatók, amennyiben a létesítmények kihasználtsága nem éri el a program által meghatározott szintet.

Egyszerűsített feltételek

A korábbiakhoz képest könnyítés, hogy határozott idejű munkaviszony, hallgatói munkaszerződés alapján létesített jogviszony (gyakornok) és alkalmi vagy idénymunka keretében foglalkoztatott személyek is elszállásolhatók lesznek.

A szubvenció regionális beruházási támogatás formájában – 30 és 75 százalék közötti támogatási intenzitással – legalább 80, de legfeljebb 200 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakításához nyújtható.

A program részletei a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. honlapján már elérhetők.

Jelenleg nem sokat ér a vendégmunkás-törvény

Megnéztük az új idegenrendészeti törvényt, ám egyelőre nem derül ki belőle, hogyan segít ez a magyar munkaerőn. A szakszervezeti vezető szerint ugyan az ördög a részletekben rejlik, de bízik a javaslatban.