A taszári légibázis anno az MH Kapos Bázisrepülőtér néven működött katonai légibázisként egészen 2005-ig.

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje (USAF) 1995 és 2004 között a délszláv háború rendezésével kapcsolatos légi műveletek egyik bázisaként üzemeltette. Az amerikaiak 2004. június 30-án ürítették ki a repülőteret. A honvédség pedig gazdasági megfontolásokból 2005 októberében teljesen bezárta azt. 

A terület egy részét még 2009-ben adták el a KaposBusznak, a többi részét viszont nem hasznosították, egészen mostanáig, amikor az ingatlanra végre sikerült új tulajdonost találni.

Az állam 2023 március 31-i elektronikus árverése sikeres volt. A nyertes a 2,6 milliárd forintos indulóárhoz képest jóval magasabb összeget, 3,6 milliárd forintot kínált az egykori légibázisért.

Az új tulajdonosok kilétét sokáig homály fedte, a szerződéskötés aktív folyamatára hivatkozva sem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, sem pedig politikusok és településvezetők nem árulták el, kinek az ajánlata lett a befutó.  A tulajdoni lap szerint a budapesti székhelyű Billion Up Kft. vette meg a taszári repteret – vette észre az Mfor, amely egyben kiderítette, hogy a társaság alapítója és mai napig tulajdonosa a hongkongi székhelyű, 1991-es alapítású, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Billion Up Development Limited.

Ennek a cégnek ugyanaz a Hsieh Yi-Chen az ügyvezetője, mint a Pápai Húsüzemet 2016-ban megvásárló Famous Yield Enterprises Limitednek. Sőt, a cégnyilvántartás adatai szerint mind a húsüzemvásárló Famous Yield Enterprises Limited, mind a reptérvásárló Billion Up Development Limited székhelye ugyanannak a hongkongi irodaháznak a 11. emeletén található.

Az Mfor azt is kiderítette, hogy végső soron az adásvétel mögött a cégbirodalmat irányító, magyar állampolgársággal is rendelkező Frank Liu nevű tajvani milliárdos áll.

Mi lesz a reptér sorsa?

Kaposvár polgármestere, Szita Károly májusban tárgyalt kínai befektetőkkel az északi ipari parkra tervezett beruházásokról. Akkori nyilatkozata szerint egy kínai nemzetközi befektetői csoport sikerrel pályázott arra is, hogy az egykori taszári repülőtér 600 hektáros területén egy karbonsemleges ipari parkot fejlesszen.

Emellett Varjas András, Taszár polgármestere június végén egy Facebook-bejegyzésben még azt is elárulta, hogy logisztikai központ és iparterületek kialakítása is szerepel a tervek között.