A kínai gazdaság szép eredményeket produkált: az idei első negyedévben 5,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Mindez meghaladta többek között a Reuters elemzőinek 4,6 százalékos előrejelzését.

„Általánosságban elmondható, hogy a nemzetgazdaság jól indított az első negyedévben, jó alapot teremtve erre az évre” – közölte a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a kínai gazdasági stabilitás egyelőre nem szilárd.

Ennek egyik fő oka, írja az Euronews, hogy a pandémia óta Kína többek között küzd a kereslet lassulásával, illetve az elhúzódó ingatlanválsággal: az utóbbi években számos kínai ingatlanóriás képtelen törleszteni fennálló adósságait.

Hasított a feltámadó kínai ipar

A mostani növekedést ugyanakkor a kínai termelés bővülése okozta, amely az utolsó negyedévben 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom szintén 4,7 százalékkal nőtt éves szinten, akárcsak a gyárakba és a berendezésekbe történő befektetések volumene.

A január végén kezdődött holdújévi ünnepségek feltehetően szintén fellendítették a háztartások kiadásait az elmúlt negyedévben.

Ennek ellenére a kínai import és az export is csökkent márciusban az előző év azonos hónapjához képest: egész pontosan 7,5 százalékos volt a visszaesés.

Peking az idei évre 5 százalékos GDP-növekedési célt tűzött ki, ami történelmi távlatban viszonylag alacsonynak számít, a jelenlegi helyzetben azonban változatlanul ambiciózus projekt. 

Megint komoly minősítési pofont kapott Kína

A Fitch szerdán negatívra csökkentette a kínai államadós-besorolás kilátását, a Moody’s hasonló lépését követően ez már a második komoly figyelmeztetés. Az ingatlanpiaci lufi kipukkadása és a gazdaság fellendülésének gyengesége egyaránt növeli az ország hitelképességének kockázatait.

A részletekről ITT írtunk bővebben.