Belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence egészen részletesen beszámolt a hazánkban szolgálatba álló a kínai rendőrökről, miután az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Sas Zoltán rákérdezett arra, hogy

mit tartalmaz a Kínával kötött védelmi megállapodás.

A politikus felidézte, Wang Xiaohong, kínai közbiztonsági miniszter, államtanácsos budapesti látogatásával a felek fontos lépést tettek a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma és a magyar Belügyminisztérium közötti kapcsolatok fejlesztése érdekében. A tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írtak alá.

Rétvári Benceezzel kapcsolatban közölte, Magyarország Belügyminisztériuma és a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma 2024. február 16-án két együttműködési megállapodást írt alá.
  1. Az egyik a rendészeti együttműködés megerősítéséről,
  2. a másik pedig a közös járőrszolgálat ellátásáról szól. 
A szakmai együttműködés egy korábbi együttműködést hivatott megerősíteni, és a főbb célterületként:

  • a közrendet és a közbiztonságot;
  • a szervezett bűnözés megelőzését;
  • a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelmet;
  • és a kábítószerek elleni küzdelmet
jelölte meg a Pintér Sándor vezette belügyi tárca államtitkára.

A kínai rendőrökkel közös járőrszolgálat ellátásáról szóló együttműködési megállapodás célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai főszezonban, csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával – mind a kínai turisták biztonságának védelme érdekében Magyarországon, illetve a magyar turisták védelme érdekében Kínában

A két ország rendőrei közösen láthatnak el a jövőben járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva ezzel a két ország belbiztonságát és közrendjét
– fogalmazott Rétvári Bence.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy közel 200 millió kínai turista látogatja a világ országait, és a kormányzat szerint kiemelten fontos a magyar turizmus szempontjából, hogy közülük minél többen hazánkat válasszák. Pozitívumként számolt be arról, hogy

2023-ra Kínából négyszeresére nőtt a vendégforgalom 2022-höz képest, és idén további növekedés várható az előrejelzések szerint.

Rétvári Bence hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a kínai rendőröknek Magyarországon intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek, továbbá önállóan nem járőröznek majd, csak magyar rendőrrel járőrpárban. A kínai rendőrök a nyelvi nehézségek leküzdésében is segítséget nyújtanak majd –tette hozzá. 

Orbán Viktor oktatási együttműködést is aláírt Pekingben, most hozták nyilvánosságra

Igaz, a részletekkel még adós a kormányzat, de legalább már az kiderült, hogy milyen elnevezésű megállapodásokat kötött a magyar miniszterelnök októberben a kínai fővárosban. Mutatjuk a RÉSZLETEKET!
Egyébként a kínaiak jelenléte az országban nemcsak a turizmus szempontjából jelentős, ugyanis az iparba is rengeteg pénzt hoznak beruházóként. Ezért is fontos szempont, hogy a hazai partnereik szerint a kínai vállalatok vezetői is tanulnak, és elfogadják a különböző hivatali szabályozásokat. 

Elismerték a kínaiak, hogy hibát követtek el hazánkban

Újabb mérföldkőhöz érkezett a kínai Huayou Cobalt magyarországi leányvállalata, a Bamo Technology Hungary Kft. Ácsra tervezett katódgyárának története: ugyanis benyújtották a környezethasználati engedélykérelmeket. De mit tanultak?