Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre. Az OMSZ szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint tizenkét megyére - Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest - valamint a fővárosra is kiterjesztették az ónos eső miatti másodfokú figyelmeztetést.

Békés, Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.
Az erős széllökések és hófúvás veszélye miatt korábban kiadott figyelmeztetéseket visszavonták.

A délutáni órákig a keleti területek kivételével elszórtan lehet számítani időszakos, általában gyenge ónos esőre vagy fagyott esőre - írták. Várhatóan a délutáni, kora esti óráktól délnyugat, dél felől előbb a Dunántúl nyugati felén, később a Dunántúlon másutt is kiterjedt tartós ónos eső, fagyott eső várható.

A Dunántúl nyugati, délnyugati felén szombat délutántól körülbelül vasárnap reggelig jelentős mennyiségű ónos eső hullhat, amely jelentős mértékű jegesedést okozhat. A dunántúli csapadék a késő esi óráktól a Duna-Tisza-közére is átterjedhet, de ott kisebb mennyiség várható. Az ónos eső, fagyott eső mellett kisebb területen eső, majd az időszak végén, főként az északabbi tájakon havazás is előfordulhat.

Útinform: ónos esőben ne induljon útnak!

Az Útinform szolgálat reggeli összesítése alapján ónos eső esik Mosonmagyaróvár és Szombathely térségében, szemerkél az eső Mohács környékén, máshol egyelőre csapadékmentes az idő. A látási viszonyok jók, köd sehol sincs, viszont erős széllökésekre kell számítani Győr, Baja és Kiskunhalas környékén.

A mellékutakon a folyamatos munkavégzés ellenére azonban jeges, síkos szakaszokra kell számítani Fertőszentmiklós, Szombathely és Sárvár térségében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az alsóbbrendű utakon téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők Baja, Solt és Mátészalka környékén, Kaposvár és Sarkad körzetében hóbordás, míg Szentlőrinc térségében jégbordás szakaszok is találhatóak.

A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy Bács-Kiskun megye hófúvásban érintett területein ne induljanak útnak!

A síkosságmentesítés főleg ónos eső idején jóval több időt és energiát igényel, ezért a Magyar Közút arra kéri az autósokat, hogy míg a csapadék nem áll el, ne induljanak útnak, ha pedig elindulnak, minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Az Útinform munkatársai a hivatalos Facebook és Twitter oldalakon naponta hatszor osztanak meg útállapotokról szóló összesítéseket, emellett a rendkívüli közlekedési eseményekről a www.utinform.hu weboldalon is informálódhatnak a közlekedők.