Néhány család példáján érzékelteti a 24.hu cikke, hogyan alakul a jelenlegi fogyasztásuk, majd – a részletszabályok ismerete nélkül, a kormányzati tájékoztatón elhangzott számokból kiindulva – miként érintheti őket a rezsicsökkentés visszavágása.

Tiboréknak két kicsi gyermekük van, egy átlagosnak mondható, 82 négyzetméteres lakásban élnek, a szülők egyike 80 százalékban otthonról dolgozik, a másikuk 20 százalékban. Távfűtésük van, amit a szerdai kormányzati bejelentés alapján nem érint az új rezsiszabály. Az áramfogyasztásuk pedig 155 és 198 kilowattóra között mozgott az utóbbi egy évben, az átlag havi 180 kilowattóra volt. Így az ő rezsijük, úgy tűnik, marad, amennyi eddig volt, nem emelkedik a fizetendőjük.

Kellemetlen meglepetés

Gergőék szintén két kicsi gyerekkel egy 74 négyzetméteres, ugyancsak távfűtéses lakásban élnek, tehát a fűtésük rezsije nem emelkedik. Gergő egy hétből három nap van home office-ban, a felesége szinte állandóan. Az áramfogyasztás náluk kilóg az átlagból, pedig nincs klímájuk, sem más, nagy fogyasztású berendezésük, és az izzók legnagyobb része led, illetve energiatakarékos.

Gergő most meglepődött, mert azt hitte, az átlag alatt fogyasztanak. Az elmúlt három hónap átlagos áramfelhasználása náluk 239 kilowattóra volt, miközben ekkor még a szárítógép sem ment. A tízhavi átlaguk pedig (amit vissza tudott keresni a számlákból) 252 kilowattóra.

A kormányzati tájékoztatón elhangzottak alapján az áramnál a kilowattóránként 36,9 forintos átlagos (rezsicsökkentett) árral szemben 242 forintos a piaci ár. Gergőéknek ez alapján, és a tízhavi átlagfogyasztást figyelembe véve az eddigi havi 9300 forint helyett majdnem 18 ezer forintot kell majd fizetniük, azaz nagyjából a mostani áramszámla dupláját. Éves szinten pedig több mint 100 ezer forint lesz a plusz fizetendőjük.