A kétgyermekes szülőknek havonta már több mint ezer eurót (375 ezer forintot) kell költeniük a megfelelő és egészséges táplálkozásra Ausztriában, ami a nyugati szomszédos országban jellemző, átlagos életszínvonalhoz képest óriási tehernövekedéssel ér fel.

Ez csak az élelmiszerinfláció következménye, miközben a lakhatás kiadásai is egyre kevésbé vállalható a családoknak – derül ki a nyugati szomszédos országban legújabban közzétett, adósságtanácsadói referenciaköltségvetésekből.

Eszerint másfél millió forint alatt nem ússzák meg havonta az osztrák családok.

Például egy 7 és 14 éves gyermeket nevelő, átlagos háztartásban a megélhetésre fordított összköltségvetés autó nélkül számolva havonta 4433 eurót tesz ki, ami átszámítva több mint 1,66 millió forint. Ehhez egy autó átlagos havi összköltsége valamivel kevesebb, mint 900 eurót (337 ezer forintot) tesz hozzá.

Arányaiban nem sokkal kisebb azoknak az egyedülálló szülőknek a fix kiadása sem, akik két gyermeket nevelnek: a mérések szerint nekik 3704 eurót, azaz 1,39 millió forintnyi kiadást kell viselniük minden hónapban, míg az egyszemélyes háztartások havi megélhetéséhez legalább 1730 euróra, azaz csaknem 650 ezer forintra van szükség.

Betett az elhúzódó infláció az osztrákoknak

Az ausztriai adósságtanácsadás államilag elismert ernyőszervezete, az ASB Schuldnerberatungen GmbH az országos adatokból megállapította: az inflációs sokk miatt mostanra riasztóan megnőttek a megélhetési költségek, 2023-hoz képest idén havonta több száz euró többletkiadás terheli az osztrák családokat.

Az egyszülős és kétgyermekes háztartásoknak például tavalyhoz képest minden hónapban több mint 112 ezer forinttal (300 euró) mélyebben kell zsebbe nyúlniuk, hogy – mindenféle luxusköltés nélkül – kifizessék az alapokat, azaz a rezsit, a lakásbérleti díjakat, illetve megvásárolják a szükséges élelmiszereket.

Az energiaár-robbanás az osztrákokat is kivétel nélkül sújtja, mivel a legnagyobb mértékben, 53 százalékkal a fűtésárak emelkedtek, míg a lakóingatlanok bérleti díjai 8 százalékkal magasabbak idén, az élelmiszerekért pedig 11 százalékkal kell többet fizetni a boltokban. Aki a társadalmi és kulturális programokra is áldozni szeretne, annak átlagosan 10 százalékkal kerül többe a kikapcsolódás.

A szülőket fenyegeti leginkább a szegénység

Egyre több család nem tudja tartani a lépést anyagilag, amit a túlzott eladósodottságra vonatkozó új adatok is mutatnak. Eszerint az osztrákok leginkább az alapvető megélhetési költségek növekedése miatt kerülnek adósságcsapdába – hívta fel a figyelmet a hivatal az Oe24 hírportál szerint.

Rámutattak: a szegénység leginkább az egyszülős háztartásokat, valamint a három- vagy többgyermekes családokat fenyegeti.

Ausztriában a hivatalos definíció szerint az, aki a teljes lakosság mediánjövedelmének kevesebb mint 60 százalékából kell megéljen, a szegénység által veszélyeztetettnek minősül.

A kétgyermekes, egyedülálló szülők esetében például a referenciakeret szerint a szegénységi küszöb a 2830 eurós (1,062 millió forintos) havi bevétel.