Az MTI előrejelzési körképébe bevont nagy londoni házak közül az RBC Capital Markets globális befektetési csoport szakértői úgy vélekedtek, hogy bár a májusban mért 3,9 százalékos tizenkét havi infláció elmaradt a piac által várt ütemtől, az MNB-nek további, lassulást jelző inflációs számokra lesz szüksége ahhoz, hogy fontolóra vegye a monetáris enyhítést. A cég londoni elemzői ennek megfelelően hétfőre a kamatszint változatlanul hagyását várják, hozzátették ugyanakkor, hogy az év későbbi szakaszában számolnak egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel.

Az RBC Capital Markets citybeli szakértői ezzel a várakozásukkal kapcsolatban kiemelték, hogy az euró forintárfolyama szűk, 265-270 forintos sávban mozog. "A háttérben továbbra is jelen vannak költségvetés-politikai bizonytalanságok, de úgy tűnik, hogy a piacot ez most kevéssé izgatja" - fogalmaztak az RBC elemzői.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői sem várnak kamatmódosítást hétfőre, azt jósolták ugyanakkor, hogy az MNB emelni fogja az idei és a jövő évre adott inflációs előrejelzését a márciusi inflációs jelentéshez képest, jövő évi növekedési prognózisát viszont kissé csökkenti. A JP Morgan saját előrejelzése az, hogy az átlagos magyarországi infláció az idén 4,2 százalék, jövőre 3,6 százalék, a gazdasági növekedés üteme pedig 2012-ben 2,9 százalék lesz.

A cég londoni elemzői közölték: változatlan az a nézetük, hogy a következő MNB-kamatmódosítás nagyobb eséllyel lesz kamatemelés, mint kamatcsökkentés. A JP Morgan azzal számol, hogy a nyersanyagárak újból emelkedésnek indulnak, ismét elérik az áprilisi szinteket, és ez szeptemberre 4,5 százalékig emeli az éves összevetésű magyarországi inflációt, miközben a maginfláció is emelkedni fog a következő hónapokban. A ház londoni elemzői szerint a folyamatosan felfelé ható inflációs kockázatok indokolttá tehetnek egy negyed százalékpontos MNB-kamatemelést az idei negyedik negyedévben, különösen akkor, ha a forint nem erősödik tovább. A JP Morgan a második félévre 265 forinton stabilizálódó euroárfolyamot vár.

A cég citybeli szakértői elismerték ugyanakkor, hogy a belső kereslet gyengesége erőteljes érvként szolgálhat a magyar jegybanki kamatszint változatlanul hagyására az idei év végéig.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői szerint a májusi inflációs adatokban mutatkozó enyhébb élelmiszerdrágulási nyomás láttán az MNB nyilvánvalóan "jobban érzi magát" azzal kapcsolatban, hogy csökkentek a maginflációs átszűrődési kockázatok, bár egy hónap adatai nem elégségesek "erőteljes" következtetések levonására.

A cég szerint az MNB előző inflációs jelentése óta a forintban számolt határidős nyersolajárak érdemben nem változtak, egyes határidős élelmiszerárak felmentek, mások - például a búzáé - csökkentek. A Morgan Stanley szerint összességében nem történt elégséges változás annak az MNB-álláspontnak a jelentős módosulásához, hogy az éves infláció 2012 végéig a mostani kamatszint változtatása nélkül is a 3 százalékos célszintre lassul.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy szerintük még a májusi inflációs adatsor után is felfelé mutató kockázatok hatnak erre az álláspontra, különösen abban az esetben, ha a májusi élelmiszerár-meglepetés egyszerinek bizonyul. A ház szakértői közölték azt is, hogy kételyeik vannak az MNB-kamatcsökkentés esélyeivel kapcsolatban. Tekintettel az euroövezeti periféria állapotára, és arra, hogy a magyar piac még mindig mennyire ki van téve a járványveszélynek, az MNB-nek "igencsak bizonyosnak" kell lennie abban, hogy az átszűrődési kockázat korlátozott, mielőtt kamatcsökkentésre szánná el magát, főleg olyan időszakban, amikor mások kamatot emelnek - fogalmaztak a Morgan Stanley londoni elemzői.

A 4cast nevű londoni pénzügyi elemző cég értékelése szerint jóllehet a májusi magyarországi inflációs meglepetést jórészt a feldolgozatlan élelmiszerek okozták, e termékcsoport áralakulása ugyanakkor májusban mindig szeszélyes, és az MNB monetáris tanácsa rendszerint nem is veszi figyelembe. Így a múlt havi infláció "nem olyan típusú meglepetés", amely önmagában kamatcsökkentésre utalna.

A 4cast elemzői közölték: összességében nem várják, hogy az MNB monetáris testülete a májusi infláció hatására módosítaná semleges alapállását, annál is kevésbé, mivel úgy tűnik, hogy az MNB jelenleg ismét egyszerre két tényezőre, az inflációra és a kockázatkerülési hajlamra is figyel, és ezek alapján "egyértelműen szűkül" a mozgástér a pénzügypolitikai enyhítésre.