6,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak júniusban egy évvel ezelőtthöz képest. A belföldi értékesítések ára 29,8 százalékkal nőtt, az exportté 5 százalékkal mérséklődött – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői jelentéséből.

A nagy eltérést az okozza, hogy az energiaipar belföldi értékesítési árai jóval magasabbak voltak, mint egy éve. Az exportértékesítés árai viszont csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni erősödése is szerepet játszott – írja az MTI.

Májushoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,4, az exportértékesítések pedig 0,7 százalékkal csökkentek, így összesen 1,3 százalékkal mérséklődtek az ipari termelői árak.

Nagy az eltérés

A belföldi értékesítésben

  • feldolgozóipar 65 százalékot képvisel, melyen belül az árak 5 százalékkal emelkedtek.
  • Az értékesítés 30 százalékát kitevő energiaiparban – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében - 87,7 százalékos volt a drágulás.
  • Az élelmiszeripar értékesítési árai 19,4 százalékkal emelkedtek.

Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 38,1, a beruházási javakat gyártókban 5,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 18,7 százalékos volt az áremelkedés.

Az ipari exportértékesítési árak 5 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a feldolgozóiparban 0,3, az energiaiparban 37,9 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Csaknem 16 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

2023. áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 15,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 3,3 százalékkal nőttek. Bővebben--->