Noha az első járványhullám idején látott élelmiszer-felhalmozásra senki sem számít, jelzésértékű, hogy több kereskedő azt érzékelte, befékeződött a fogyasztói kereslet, mert a többség sokkal kedvezőbb árakra számít február 1-jétől - írja a Világgazdaság. A boltosok egy része arról számolt be, hogy a tapasztalatok szerint a vásárlók az elmúlt hetekben inkább kivárnak.

Az esetlegesen jelentkező tömeges igények kiszolgálása egyelőre kérdéses mind a termelésben, mind pedig a beszerzésben. A részletszabályok tisztázták: a számlázott átadási ár vagy önköltségi ár mértéke sem haladhatja meg a tavaly októberit, az értékesíteni kívánt árumennyiség pedig nem lehet kevesebb a tavalyi átlagnál. A kötelezettségek megsértése miatt 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírság szabható ki, ismételt jogsértés esetén viszont elrendelhető az is, hogy a kereskedő a tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja. Az utóbbinak az időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

Nincs oka a lakosságnak megrohanni a boltokat, hiszen nem csak néhány napig vagy egy-két hétig, hanem három hónapig él az élelmiszerárstop – mondta a napilapnak Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. A szakember szerint nem szabad megfeledkezni a jogalkotó szándékáról, miszerint az infláció mérséklése a cél, elvégre a pénzromlást megérzi a zsebén a vásárló, alapvető élelmiszerekre pedig mindenkinek szüksége van.