A kötelező akciózás és a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmának eltörlése miatt jelenleg nem tükrözi a tojás bolti ára a valós önköltségeket, amely csak azért nem okoz problémát, mert az energia és a takarmány ára sokat csökkent az elmúlt egy évben.

A kereskedelmi láncoknak komoly kiesést okozó jogszabályok ugyanakkor lehetőséget adnak arra is, hogy vevőcsalogató termékként vonzóbb akciókat hirdessenek a húsvét előtti időszakban. Eközben a termelői piacokon működő szereplőknek egyre nehezebb az árverseny közepette tojást eladni.

Az árstop megszűnése után olyan jogszabály lépett életbe, amely a nagy forgalmú áruházláncokat arra kötelezi, hogy bruttó beszerzési áron értékesítsék a tojást. Ez azt jelenti, hogy annyiért kell neki adni, amennyiért kapja. Ráadásul ebből az árból kell a kereskedőknek a kötelező akciózást is végrehajtaniuk, figyelembe véve, hogy eltörölték a beszerzési áralatti értékesítés tilalmát is

 

 - mondta el az Agrárszektornak Pákozd Gergely a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Hozzátette: az, hogy éppen mennyiért tudunk vásárolni tojást egy üzletben, az nagyban függ az éppen aktuális akciózási kényszertől.

A termelői piacokon nehezebb most tojást értékesíteni, mint az üzletláncokban.

Utóbbiaknak nagy csomagolóüzemek szállítanak be, akik éppen a fentiek miatt alacsonyabb árat tudnak fizetni a termelőknek.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy mi történik akkor, ha a jogszabály hatályát veszíti, és újra piaci viszonyok alakítják majd a tojás árát.

Mivel a mostani tervek szerint ez június 30-án esedékes, várhatóan nem fog nagy elmozdulást okozni a döntés, hiszen a nyár hagyományosan nem számít a tojásfogyasztás csúcsszezonjának. Az alelnök ugyanakkor hozzátette:

Az alelnök hozzátette: a húsvéti tojásellátás biztosított, mind mennyiségében, mind minőségében kielégítő kínálatot tudnak biztosítani a termelők, és pillanatnyilag a madárinfluenza sem okoz érdemi problémákat, nem tapasztal az ágazat nagyobb kitöréseket.