Megjelent a kalkulátor, ami a családtámogatások átalakítása után segít dönteni a családoknak, hogy most lépjenek, vagy inkább halasszák jövőre a lakásvásárlást. A Bankmonitor új kalkulátorát már a csok, a falusi csok és a babaváró hitel átalakításához is hozzáigazították.

A kormány júniusi döntése értelmében 2024-től kizárólag az ötezernél alacsonyabb lakosságszám, úgynevezett preferált településeken lesz elérhető a csok és a falusi csok. A babaváró hitelnél bár jövőre 10 millióról 11 millió forintra nő a felvehető összeg maximuma, kizárólag olyan párok igényelhetik majd, ahol a feleség nem idősebb 30 évesnél.

A Bankmonitor szakértői elkészítettek egy olyan kalkulátort, amelyben a személyes adatok megadását követően azonnal számszerűsíthető, hogy pénzügyileg mi a helyes döntés. 

A városokban élők rosszabbul járnak

A nagyobb településeken élők számára nem lesz elérhető 2024-től a vissza nem térítendő csok-támogatás, ami használt lakás vásárlása esetén gyerekszámtól függően 600 ezer forint és 2,75 millió forint között lehet, míg új ingatlan vásárlásakor 600 ezer és 10 millió forint között lehet a veszteségük.

Nem igényelhetik csok-hoz kapcsolódó egyéb támogatásokat sem, mint például az új lakások esetében érvényesíthető áfa-visszatérítést, valamint a használt és új ingatlanokra egyaránt vonatkozó illetékmentességet.

Rosszul érintheti őket ezek mellett a csok támogatás mellé igényelhető, kedvezményes csok hitel eltűnése is, hiszen a legfeljebb 3 százalékos fix kamat sokkal kedvezőbb, mint a hasonló feltételű piaci konstrukcióké, amelyek kamata banktól függően most 8,5-10,5 százalék. Egy 10 millió forint összegű lakáshitel körülbelül 47 ezer forinttal nagyobb kiadást jelent havonta, ami 20 év alatt 11 millió forint feletti plusz költséget jelent.

Vannak, akik jól jártak, de ők vannak kevesebben

A kormány az 5 ezer főnél kisebb, úgynevezett prefererált településeken 2024-től megemeli a falusi csok összegét, emellett a normál családi otthonteremtési kedvezmény is magasabb összeggel lesz elérhető itt.

Az új lakás vásárlására, építésre igényelhető összeg 2024. január 1-től 1 gyermek esetén 1 millió Ft, 2 gyermek esetén 4 millió Ft, 3 vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint lesz.

A Bankmonitor szakértőinek várakozása alapján ugyanekkora összegű támogatásra számíthatnak majd azok is, akik használt ingatlant vásárolnának falusi csok felhasználásával úgy, hogy azt egyúttal fel is újítják.

A falusi csok összegének fele fordítható csak az ingatlan megszerzésére, a fennmaradó részt a felújításra kell költeni. Ezért, amennyiben a család a meglévő ingatlanját újítaná fel vagy korszerűsítené a preferált települések valamelyikén, akkor az előbbi támogatási összegek felére számíthatnak. A babaváró hitel esetében pozitív és negatív változást egyaránt bejelentettek, ám a Bankmonitor szakértői szerint a szigorítás lényegesen többeket érinthet majd. 

A babaváró hitel feltételrendszerének módosításaival a kormány célja a nők ösztönzése, hogy korábbra időzítsék gyermekvállalást. 

A változtatásokra a kormány indoklása szerint azért volt szükség, mert a háború és „a brüsszeli szankciós politika” átírta a körülményeket. A csok-szabályokról Gulyás Gergely elmondta, ma leginkább a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban a csok és az önrész mellé bankhitelt is fel kellett venni, de miután a bankhitelezés ilyen kamatok mellett gyakorlatilag leállt, a csok-igénylések száma jelentős mértékben csökkent.