2024-től megújuló feltételekkel igényelhető a babaváró támogatás: egyrészt 11 millió forintra nőtt a felvehető hitel maximuma, másrészt viszont leszűkült a jogosultak köre. Ezzel együtt továbbra sem mindegy, hogy a fiatal házasok hol igénylik a kölcsönt, ugyanis a hitelbírálati gyakorlat bankonként eltérő.

A Bankmonitor szakértői szerint a választás során érdemes figyelembe venni, hogy miközben vannak bankok, amelyek 150-180 ezer forint jóváírást adnak a náluk igénylőknek, több pénzintézet (OTP Bank, CIB Bank, MagNet Bank, Raiffeisen Bank) 2024-ben megszüntette a visszatérítéseit. Emellett eltérő lehet például a hitelezhetőség alsó korhatára, az elvárt minimális jövedelem összege, de különbözőképpen fogadják el a bankok az egyes jövedelemtípusokat (pl. készpénzes jövedelem), valamint a határozott idejű munkaviszonyt is.  

Gránit Bank: 180 000 Ft jóváírás

A 2024. február 29-ig benyújtott babaváró igénylésekre egy alkalommal 180 000 forint jóváírást ad a bank, amennyiben a folyósítás 2024. március 31-ig megtörténik. Maga a jóváírás a hitel folyósításának napján történik a kölcsönszerződésben szereplő, Gránit Banknál vezetett bankszámlára.

K&H Bank: 160 000 Ft jóváírás

A K&H Bank 160 000 forint jóváírást ad az ügyfél hiteltörlesztésre szolgáló, K&H Banknál vezetett bankszámlájára a sikeres folyósítást követően akkor, ha a hitelösszeg legalább 11 millió forint, valamint a pár hozzájárul a marketingcélú megkereshetőséghez és nem tiltakozik az alapszintű marketingcélú adatfelhasználás ellen.

UniCredit Bank: 150 000 Ft jóváírás

Az UniCredit Bank a 2024. január 31-ig befogadott babaváró hitelekre 150 000 forint jóváírást fizet azzal a feltétellel, hogy a kölcsön folyósításának 2024. február 29-ig meg kell történnie. Magára a jóváírásra a folyósítást követő hónapban kerül sor. Itt a babaváró igénylésének nem feltétele az UniCredit Banknál vezetett bankszámla.

MBH Bank: 150 000 Ft jóvárás

Az MBH Bank 150 000 forint jóváírást fizet a 2024. március 31-ig hiánytalanul befogadott babaváró hitelekre abban az esetben, ha a hitel összege legalább 10 millió forint. A jóváírás az MBH Banknál vezetett, hitelszerződésben szereplő bankszámlára történik.

Erste Bank: 150 000 Ft jóváírás

Az Erste Bank visszavonásig érvényben lévő akciója keretében 150 000 forint egyszeri jóváírást fizet a folyósítást követően. A kedvezmény összegét a bank a babaváró hitelhez kapcsolódó törlesztési számlán írja jóvá a folyósítással egy időben.

2024-től a babaváró hitelt kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be a 30. életévét. 2024-ben még lesz egy átmeneti időszak, amikor a feleség 41 éves koráig igényelhetik a párok, ám csak akkor, ha a nő várandós, a magzat pedig betöltötte a 12 hetes kort.

Az állami támogatásnak köszönhetően az első öt évben mindenképpen kamatmentes hitel egyéb feltételei nem módosulnak: a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes marad, ha ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, a további babák érkezésekor pedig elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét.

Egyre több család bajban a babaváró hitelesek közül

A nagyobb arányú nem fizetés 2021 végén kezdődött, amikor megszűnt a törlesztési moratórium azok számára, akiknek nem született még meg a gyermekük. 2023-ban nőtt azok aránya is, akik a napi megélhetésük fedezésére, vagy valamilyen más, drágább hitel kiváltására használtak kölcsönt. Bővebben --->