Az Átlátszó híradása szerint eddig nyolc alkalommal kötelezte a hatóság 1700 tonna veszélyes akku-hulladék elszállítására azt a vállalkozót, akit 103 millió forintra is megbüntettek az Abasáron illegálisan tárolt hulladék ügyében. 

Mindhiába: a megbírságolt vállalkozó keresetet nyújtott be a döntés ellen, a selejtes akku-cellák nagy részét pedig több mint két hónapja, augusztus eleje óta nem szállította el. A környezet-veszélyeztető állapot tehát továbbra is fennáll a Heves megyei községben.

Átcímkézett hordók

A lap adatigénylése nyomán kiderült, hogy az ügy egyáltalán nem rendeződött. A megbírságolt vállalkozó csupán 6 tonna „alumínium-forgácsot” szállított el a helyszínről és a több mint ezer, akku-cellákat tartalmazó hordó ott maradt. Emiatt augusztus közepén újabb félmillió forintos végrehajtási bírságot szabtak ki az illegális raktározás elkövetőjére.

A büntetésről szóló végzés szerint annyi történt, hogy a vállalkozó újracsomagolta és átcímkézte a hordókban lévő hulladék egy részét, mivel azokon korábban nem jelölték a veszélyességet jelölő besorolást.

Ám a hulladékot ezután sem szállították el, a hatóság hiába szabott ki szeptemberben és októberben újabb hét, egyenként félmillió forintos bírságot.

Hova kerül?

Azt azonban nem árulják el a hatóságok, hogy az akku-cellákat tartalmazó, átcímkézett veszélyes hulladék hová kerül. A büntető határozat szerint a hordók a SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei üzeméből származtak; oda azonban elvileg nem szállíthatják vissza. 

A bátonyterenyei feldolgozó üzem működését ugyanis a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal augusztus 23-án határozatlan időre felfüggesztette.

Az üzem tevékenységének folytatását pedig a jogszerű működés feltételeinek megteremtéséhez és a túltárolt hulladék helyzetének rendezéséhez kötötte a hatóság – ez azonban eddig nem történt meg.

Hamis kódok

Az abasári hordókon szereplő, hamis 19 12 12 kóddal jelölt, majd a hatóság döntése nyomán 19 12 11 kódba „átsorolt” veszélyes hulladék kezelésére a SungEel Kft. bátonyterenyei és szigetszentmiklósi feldolgozó üzemének nincs is engedélye.

A büntető határozat szerint a hordókból a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztálya mintát vett és ennek eredménye alapján történt a veszélyesség megállapítása. Végül hiába nyújtottak be adatigénylést a mintavételezést végző hatóságnak, ők megtagadták az adatkiadást arra hivatkozva, hogy a mintavételi jegyzőkönyvek szerintük nem közadatok és a méréseket egyébként sem ők végeztek.

Bátonyterenyei robbanás: „A szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentőse

Az akku-hulladék kezelő üzemben történt tavaly júniusi baleset után több hónappal vett minták között is akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek. Bővebben --->