A SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemében tavaly júliusban bekövetkezett technológiai robbanás után indult rendőrségi nyomozáshoz egyik szakértői jelentése megállapítja:

A káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt

idézte a megállapítást a Népszava, mely közli, hogy Bátonyterenyén a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyáraiból érkező évi 28 ezer tonna Li-ion akkumulátor gyártásából származó akku-hulladék kezelését végzik, ennek megközelítőleg kétharmada számít veszélyes anyagnak. Bátonyterenyén a tavaly júliusi robbanásnál egy olyan akku-újrahasznosító berendezést akartak üzembe helyezni, amelyre az engedély nem terjedt ki. Az előzetes igazságügyi szakértői szakvélemény szerint megvalósult a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény, ahogy a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége is.

Veszélyes anyagok

A robbanás során, illetve normál üzemi működés eredményeként képződő magas nehézfém- és karbontartalmú por beszennyezte a csarnokot, de a képződő és az alapanyagokban jelen lévő szerves gőzök és gázok is veszélyt jelentettek a berendezés környezetében tartózkodókra. Még a baleset után több hónappal vett minták között is akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek.

A helyszíni mérések eredményei alapján, meghatározó veszélyes anyagként a „HLOP-powdert” azonosították, amelynek összetevői között van a kobalt, a lítium, a mangán, és a nikkel.

Az egyik dokumentum szerint a „fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent”.

Védőtávolság nélkül

A nyomozásba bevont szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy az üzemben sok ismeretlen összetételű vegyi anyag van, amelyekről nem tudni, hogy milyen veszélyt jelentenek a környezetükre, márpedig az üzem körül megfelelő védőtávolság nélkül lakóházak és vízszolgáltató létesítmények vannak. A szakértők a szükséges intézkedések megtételére kérték az illetékeseket. A Nógrád megyei kormányhivatal egymillió forintos katasztrófavédelmi bírságot szabott ki.

A SungEel Hitech tavaly december közepén kérte a berendezés bűnügyi zár alól való feloldását, hogy a szükségessé vált javítási és átalakítási munkákat elvégezhessék. Nem tudni, mit végeztek el, de az üzemet újraindították – állapította meg a Népszava írása. Információik szerint a cég megduplázná a Bátonyterenyén feldolgozott selejtes akkumulátorok mennyiségét, a jövőben évi 85 ezer tonna veszélyes hulladékot hoznának az üzembe. A bővítéshez már meg is vették a két szomszédos csarnokot.